Abazović: Želimo da Crna Gora postane ozbiljan izvoznik električne energije

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je počastvovana da će ovaj projekat povećati energetsku nezavisnost Crne Gore

Abazović: Želimo da Crna Gora postane ozbiljan izvoznik električne energije
Potpisivanje ugovora / - FOTO: DAN

Elektroprivrede Crne Gore i američka kompanija UGT Renewables su potpisali sporazum Sporazum o zajedničkom razvoju projekata u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i skladištenja električne energije.

Premijer Dritan Abazović je naveo da danas prisustvujemo činjenici da je Crna Gora uspjela da spoji dvije strane svijeta - veliku SAD i ekonomiju Južne Koreje.

- Dokazujemo da je ono što je cilj Vlade da dovodi renomirane kompanije se ostvaruje u praksi. Vjerujemo da je ovo jedan veoma dobar početak da svi zajedno ostvarimo ono što očekujemo više od 40 godina, a to je da dobijemo nove energetske objekte u našoj državi. Naši energetski objekti moraju biti proizvođači zelene energije, uvjerava premijer.

On je siguran da će iskustvo američkih i južnokorejskih kompanija doprinijeti da se sa EPCG dođe do zelene energije i novih radnih mjesta.

- Da imamo zelenu destinaciju i da imamo dovoljno električne energije i za izvoz. Želimo da CG bude ozbiljan izvoznik električne energije i sa time dolazi do blagostanja kojem težimo. Mislimo da je ovo mjesto, Vila Gorica,  kao najznačajniji objekat koji država ima iskazujemo želju da sve kompanije i ljudi sa idejama za zdrav biznis su više nego dobrodošli, kazao je Abazović.

Kako je dodao, on se nada da će ubrzo biti u prilici da puste u pogon prvi zeleni objekat koji će proizvoditi struju putem solarnih panela u Crnoj Gori.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je počastvovana da će ovaj projekat povećati energetsku nezavisnost Crne Gore.

- Nadajmo se da ćemo nastaviti sa sličnim projektima i u budućnosti, dodala je ona.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović naveo je da im je cilj da nastave projekte Solari.

- Mi danas možemo reći da je u planu i proširenje projekata na projekat 7000+. Naša ideja je da EPCG transformišemo u kompaniju koja će znati da iskorisiti izvore energije. Čast mi je da kao predsjednik Odbora danas potpisujem sporazum sa američkom kompanijom sa fokusu na izgradnji solarnih panela. Radujem se i saradnji sa kompanijom Hjundaji. Imamo ogroman potencijal i trudićemo se da prevaziđemo tranziciju, naglasio je Đukanović.

U Vili Gorica predstavnici kompanija  UGT Renewables i južnokorejske kompanije Hyundai Engineering, članice Hyundi Motor Group, potpisali su poseban sporazum  o konkretizovanju globalne saradnje koju imaju u regionu Evrope i Centralne Azije, na  tržištu Crne Gore.

Novine Info/Dan