Akcija štednje struje i u Crnoj Gori – mogu li se izbeći restrikcije

Elektroprivreda Crne Gore pokrenula je akciju štednje električne energije kako bi se izbjegle restrikcije i poskupljenja struje u Crnoj Gori. To je Sputnjiku i potvrdio Tomaš Damjanović, rukovodilac sektora za korporativne komunikacije u EPCG.

Akcija štednje struje i u Crnoj Gori – mogu li se izbeći restrikcije
CC0 / Piksabej /
„Na to nas je natjeralo to što je stanje na berzi električne energije takvo da se megavat plaća od 700 do 800 eura, projekcije oko toga koliko će biti struja skuplja na evropskim berzama su i obeshrabrujuće, a postoji mogućnost da u pojedinim intervalima, koliko god da para imate, nećete moći da nabavite električnu energiju na berzi jer je neće biti, ovo je riječ o globalnoj energetskoj krizi koja traje duži period, a prema projekcijama, trajaće i ubuduće“, kaže Damjanović.
On ukazuje da se sve preduzima kako bi se izbjegle restikcije i poskupljenja struje, makar do kraja godine.
„U razvijenim zemljama u Evropi taj teret nose energetski sitem, država i građani. Kod nas je to do sada radio samo energetski sistem, ali želja nam je da uključimo i građane. Niko od njih ne traži da ne koriste struju, ali da postoje mogućnosti uštede, to želimo da im predočimo našom kampanjom. Normalno i država je tu da svojim planiranjem, i drugim potezima zaštiti i energetski sistem i građane“, kaže Damjanović i poručuje da se samo tako kriza može pobijediti.
On ističe da je u trećem kvartalu ove godine, za vrijeme turističke sezone Crna Gora proizvodila oko 75 odsto struje za svoje potrebe, a da je do 25 odsto uvoženo. Za količinu struje koju je uvezla za vrijeme turističke sezone, prošlog ljeta je plaćeno 28 miliona eura, a ove godine za, maltene istu količnu, 117 miliona eura, dakle razlika je oko 90 miliona eura, ističe Damjanović.
Vlada, čiji se Nacionalni savjet za energetiku još nije sastao, trebalo je odavno da reaguje i da preporuči mjere štednje. EPCG će pokrenuti i medijsku kampanju za štednju struje, uz račune građani će dobijati flajere, a kampanja će se voditi i putem bilborda, televizijskih emisija i reklama za uštedu električne energije.
Ministarstvo kapitalnih investicija je krajem jula objavilo vodič za građane kako bi, navodno, ušteđeli do 25 odsto struje, ali je izostala kampanja u javnosti. Između ostalog u tim savjetima se preporučivalo da se ekonomično koriste uređaji koji najviše troše struju, mašina za veš, šporet, bojler, i da se koriste štedljive sijalice te da se građani kraće tuširaju.
U Crnoj Gori su zasad izostala šira adekvatna upustava za mjere štednje električne energije u javnim institucijama, što nije slučaj u razvijenim zemljama Evrope, a poslednjih dana i zemljama regiona.
Podsjetimo da je Sjeverna Makedonija proglaslila energetsku krizu uz mjere štednje. Hravtska vlada je donijela mjere za uštedu energije u domaćinstvima, javnom sektoru i privredi. Vlada Srbije je preporučila da se gasi i dekorativna rasvjeta na institucijama gdje nije potrebna.
Za tri mjeseca Crna Gora je inače uvezla struje u vrijednosti od gotovo 106 miliona eura.
Novine Info/Sputnik