Američka mornarica testiraće kontejnerski bacač raketa SM-6 u Baltičkom moru

Sjedinjene Države će prvi put testirati kontejnerizovani lanser raketa SM-6 u Baltičkom moru, u sklopu zajedničkih vojnih vežbi sa Danskom. To je izvestila pres služba Šeste operativne flote Sjedinjenih Država.

Američka mornarica testiraće kontejnerski bacač raketa SM-6 u Baltičkom moru
Foto: Printscreen

Lansiranje nove rakete biće održano u okviru vežbi Severne obale 2023, koje su lansirane u baltičkom regionu 9. septembra. Kao što je ranije rečeno u Nemačkoj, koja predvodi ove vežbe, one su usmerene, pre svega, protiv Rusije. Zemlje koje učestvuju u njima praktikuju zaštitu zemalja regiona od "potencijalnog napada" ruske vojske.

Tokom razvoja sledećeg scenarija, američka mornarica će, zajedno sa danskom mornaricom, lansirati rakete SM-6 iz kontejnerskog lansera, koji je postavljen na američki razarač USS Paul Ignatius DDG-117. Kako je navedeno, sve će se to odvijati na području ostrva Bornholm, koje je pripadalo Danskoj. 

Američka mornarica u Evropi, zajedno sa Danskim oružanim snagama, izveće vežbu zaštite konvoja pomoću modernog kontejnerskog lansera raketa SM-6, koja će početi 18. septembra u Bornholmu

- navodi se u saopštenju. 

Šesta operativna flota je istakla da je ova raketa sposobna da presretne balističke rakete u poslednjoj fazi leta, kao i da pogađa kopnene i pomorske ciljeve, uključujući i mobilne. Plasman raketa SM-6 u kontejnere osmišljen je tako da poveća sposobnosti američkih brodova u izvođenju borbenih misija. Kontejner se može postaviti na razne medije koji imaju neophodne uslove za to.

SM-6 je navođena protivavionska raketa koju je razvila američka kompanija Rejtheon. Finalizovan je u sklopu proširenja funkcija pomorske komponente strateškog sistema protivraketne odbrane za presretanje neprijateljskih hipersoničnih raketa. Raketa se isporučuje u transportnom i lansiru kontejnera utovarenog u univerzalnu instalaciju Mk 41.