Američka štampa: FBI je zajedno sa SBU radio na uklanjanju "proruskih" naloga na društvenim mrežama

Američki FBI je, zajedno sa ukrajinskim SBU, radio na brisaju proruskih naloga na društvenim mrežama.

Američka štampa: FBI je zajedno sa SBU radio na uklanjanju "proruskih" naloga na društvenim mrežama
Pixabay

Prema pisanju američkog televizijskog kanala CNN, izveštaj Pravosudnog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa sadržao je brojne optužbe protiv FBI u vezi sa nepravilnom verifikacijom naloga na društvenim mrežama koje je ukrajinski SBU označio kao proruske. U izveštaju se ističe da brojne meta kompanije koje su prebačene u FBI na razmatranje zabranjene u Rusiji zbog podrške ekstremizmu zapravo nisu proruske, već su, naprotiv, sadržale kritike ruskog rukovodstva.

Komitet je saopštio svoju nameru, na osnovu podnetog dokumenta, da proglasi nezakonit pokušaj specijalnih službi da ograniče slobodu govora. S tim u vezi, šef FBI Kristofer Vrej priprema se da govori u američkom Kongresu narednih dana.

Prema pisanju američke štampe, izveštaj je zasnovan na informacijama iz nekoliko sudskih poziva koje je komitet poslao rukovodstvu kompanija koje poseduju društvene mreže u okviru istrage o mogućoj umešanosti FBI u cenzuru.

U izveštaju predstavljenom u Kongresu tvrdi se da su ukrajinske specijalne službe poslale FBI-ju spiskove naloga koji navodno "šire ruske dezinformacije". Nalozi koji su uključeni u ove liste naknadno su izbrisani od strane društvenih mreža, uprkos činjenici da FBI nije zahtevao njihovo uklanjanje, već je ponudio da "preduzme odgovarajuće mere".