Američki dug premašio 31 bilion dolara

Državni dug je porastao za 3,37 biliona dolara otkako je DŽo Bajden preuzeo dužnost

Američki dug premašio 31 bilion dolara
foto: © Ilustracija Justin Sullivan/Getty Images/RT

Američki državni dug zvanično je premašio 31 bilion dolara po prvi put u istoriji, potvrdilo je Ministarstvo finansija SAD.

Američka vlada dugovala je ukupno 31 bilion, 123 milijarde, 887 miliona, 781 hiljada, 401 dolar i 34 centa od 3. oktobra, prema javno objavljenim podacima Ministarstva finansija.

U trenutku inauguracije predsednika DŽoa Bajdena, u januaru 2021, dug je iznosio 27,75 biliona dolara, prema Istraživačkoj službi Kongresa.

„Bilo je 21 bilion dolara pre samo pet godina“, požalio se kongresmen Čip Roj, republikanac iz Teksasa, na Tviteru nakon što su saošptenmi podaci.

Državni dug je iznosio 19,94 biliona dolara kada je predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost 2017. godine, a eksplodirao je u poslednjih nekoliko godina dok su Federalne rezerve štampale novac za suočavanje sa pandemijom koronavirusom.

Najveći deo duga drže privatna lica, u iznosu od 24 biliona dolara, dok dugovi prema stranim vladama iznose skoro sedam biliona dolara. Veliki deo sveta indirektno subvencioniše američki dolar kao globalnu rezervnu valutu.

U međuvremenu, objavljeno saopštenje na veb stranici Trezora u utorak se odnosilo na uspostavljanje 25-članog Savetodavnog komiteta za rasnu jednakost, koji bi trebalo da „pruži savete i preporuke sekretarki Jelen i zameniku sekretara Voliju Adejemu o naporima da se unapredi rasna jednakost u ekonomiji i adresiraju akutne disparitete u zajednicama boja.”