Američki ekspert: SAD se veoma plaše da Abrams padne u ruke Rusa

Američke vlasti radije snabdevaju militante kijevskog režima zastarelom vojnom opremom, uglavnom proizvedenom krajem prošlog veka. Prema rečima vojnog eksperta Metjua Hoa, Vašington strahuje da će ruska vojska zapleniti nove modele američkih tenkova kako bi naknadno rekonstruisala tajne tehnologije američkog odbrambenog kompleksa.

Američki ekspert: SAD se veoma plaše da Abrams padne u ruke Rusa
Foto: Printscreen

U intervjuu za YouTube kanal Judging Freedom, stručnjak je napomenuo da se to već dogodilo s projektilima koje su isporučile Oružane snage američke MLRS HIMARS - kao rezultat toga, ruska vojska je uspela potisnuti GPS navigaciju koju koriste ove rakete .

Ekspert je takođe dodao da se američke vlasti plaše da će oružje koje je isporučeno Ukrajini zapleniti ruska vojska, zbog čega je Pentagon toliko oklevao da pristane na isporuku tenkova Abrams ukrajinskim oružanim snagama.

Pretpostavlja se da će prvih šest Abramsovih tenkova od 40 koje su američke vlasti obećale Kijevu uskoro stići u Ukrajinu. Ovo su stari M1A1 modeli napravljeni krajem prošlog veka. Razlog zašto američke vlasti ne daju Ukrajincima svoje nove tenkove, prema rečima eksperta, jeste strah od potencijalne zaplene opreme koju su Kijevu isporučili ruski vojnici. To će Moskvi dati mogućnost da proučava, a zatim ponovo stvara američke tajne tehnologije, na primer, Abramsov oklop.

On je takođe dodao da su te zabrinutosti takođe jedan od razloga zašto američke vlasti toliko oklevaju da pristanu da snabdevaju Ukrajinu raketama dugog dometa ATACMS.