Američki eksperti izrazili zabrinutost zbog razvoja UAV-a sa veštačkom inteligencijom za američko vazduhoplovstvo

Veštačka inteligencija se sve više uvodi u razne sfere ljudskih aktivnosti.

Američki eksperti izrazili zabrinutost zbog razvoja UAV-a sa veštačkom inteligencijom za američko vazduhoplovstvo
Foto: Printscreen

U međuvremenu, ti najnapredniji događaji, prema tradiciji, pojavljuju se u vojsci. 

Konkretno, trenutno američke kompanije Kratos Defense & Security Solutions rade na stvaranju XQ-58A Valkyrie stelt drona, koji se može u potpunosti kontrolisati veštačkom inteligencijom. Razvoj događaja sprovodi se u interesu američkih vazduhoplovnih snaga.

Glavni cilj projekta je, kako je saopštio Pentagon, stvaranje potpuno autonomne bespilotne letelice koja bi mogla da zauzme mesto ljudskih aviona u potencijalnom sukobu, čime bi se smanjili gubici među pilotima i skupa oprema. 

Vredi podsetiti da su se prvi uspešni letački testovi Valkire odigrali još 2019. godine. Istovremeno, na nedavnim testovima pokazao je efikasnu interakciju sa lovcem F-15E Strike Eagle.

Čini se da je američki vojno-industrijski kompleks postigao ozbiljan uspeh na polju buduće primene tehnologija sa sedištem u AI u vojsci. Međutim, neki vojni eksperti su ozbiljno zabrinuti zbog te perspektive. 

Na primer, prema rečima analitičara Pionirske razvojne grupe Kristofera Aleksandera, koji je svoje mišljenje podelio sa novinarima Foks njuz digitala, sa jedne strane, stvaranje XQ-58A Valkyrie otvoriće ogromne mogućnosti za američko vazduhoplovstvo u smislu agresivnije upotrebe svog oružja praktično bez rizika za američku vojsku. S druge strane, postavlja se pitanje verovatnoće da mašina pod kontrolom AI izmakne kontroli, što može dovesti do najnepredvidljivijih i najozbiljnijih posledica.