Američko izdanje: Odvraćanje u svemiru zahteva više od satelitske konstelacije Tihi Barker

Nedavno, sa lansiranjem kritične satelitske konstelacije Silent Barker u orbitu od strane Nacionalne kancelarije za izviđanje i američkih svemirskih snaga, šef Komande svemirskih sistema američkog ratnog vazduhoplovstva, general-pukovnik J. Michael Getlein je naveo da će ovaj sistem „odvratiti agresiju“, pokazujući da Sjedinjene Države imaju oči u svemiru.

Američko izdanje: Odvraćanje u svemiru zahteva više od satelitske konstelacije  Tihi Barker
www.c4isrnet.com

Međutim, uprkos važnosti Silent Barkera za poboljšanje strateških komunikacija, ovo nije sredstvo odvraćanja od agresije u svemiru, napominje američka publikacija Defence News.

Za postizanje odvraćanja potrebne su tri glavne komponente: kredibilitet pretnje, sposobnosti (tj. oružje) u kombinaciji s odlučnošću da se one koriste i izražavanje želje da se te sposobnosti iskoriste kako bi se sprečio napad na kritičnu svemirsku infrastrukturu, piše publikacija. Prema Defense News-u, važno je razumeti da istinsko odvraćanje od agresije protiv interesa SAD-a u svemiru zahteva i fizičku i psihološku spremnost.

Kako piše list, kada Sjedinjene Države ili bilo koja druga zemlja, kada se u tom slučaju proglasi pretnja odvraćanjem od protivničke države, ta pretnja mora da bude shvaćena od strane protivnika kao verodostojna. Važnija za odvraćanje rivala je volja država da se suprotstave svojim protivnicima. Ako je država spremna da uzvrati ili aktivno odvrati protivnika, bez obzira na nivo eskalacije, onda je verovatno da se status kvo može održati kroz odvraćanje. Međutim, ako država ne želi da privede svoje pretnje kraju i nastavi da stoji na njemu vremenom, onda će se kredibilitet pretnje smanjiti na nivo neefikasnosti, smatraju autori "Difens njuza".

Po njihovom mišljenju, prisustvo svemirskog prikaza i sistema upozorenja, kao što je Tihi Barker, veoma je važan korak u sprečavanju iznenadnih potencijalnih napada na američku kritičnu svemirsku infrastrukturu. Međutim, Sjedinjene Države nisu pokazale da imaju kredibilitet, sposobnosti i čvrstu rešenost da koriste ovo oružje kao pouzdano odvraćanje

Ako su SAD ozbiljne u pogledu odvraćanja u svemiru, trebalo bi da budu ozbiljne u pogledu izgradnje svemirskih snaga sposobnih da pobede u ratu, sposobne da ostvare superiornost u svemiru, i dominacije nad agresivnom Kinom koja želi da kontroliše visine svemira

- naglašava Kristofer Stoun, viši naučnik za svemirsko odvraćanje na Nacionalnom istraživačkom institutu.

U junu ove godine postalo je poznato da se Sjedinjene Države pripremaju za razmeštanje satelitske konstelacije Tihi Barker, čija je svrha da "pravovremeno detektuju pretnje" u svemiru.