ANALIZA „NJUJORK TAJMSA“: Kijev zbog gubitaka pred odlukom - da li da šalje vojnike u Bahmut ili u ofanzivu

VOJNI gubici Ukrajine su tako ozbiljni, da ukrajinska komanda treba da odluči da li će da šalje vojnike u Artjomovsk ili da ih iskoristi za kontraofanzivu, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se naizjave činovnika.

ANALIZA „NJUJORK TAJMSA“: Kijev zbog gubitaka pred odlukom - da li da šalje vojnike u Bahmut ili u ofanzivu
Foto: AP/Libkos

- Ukrajinski gubici su bili toliko ozbiljni da je komanda prinuđena da odluči da li će odrede poslati da brane Bahmut (Artjomovsk) ili da ih iskoristi za prolećnu ofanzivu - navodi list.

Prema pisanju lista, u ovom trenutku administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je uverena da potrošnja municije i gubici Ukrajine u području Artjomovska ne dovode u opasnost planiranu prolećnu kontraofanzivu.

- Ipak, što bitka duže traje, to je sve veća verovatnoća da će se to (mišljenje Bele kuće) promeniti - dodaje „Njujork tajms“.

Ranije je oficir ukrajinske armije Valerij Prozopas izjavio da zbog nedostatka snaga i sredstava Kijev ne može sebi da dozvoli ozbiljna ofanzivna dejstva u Donbasu. Prema njegovom mišljenju, situacija je dospela u operativni ćorsokak.

Vicepremijer Ukrajine za pitanja evropskih i evroatlantskih integracija Olga Stefanišina izjavila je da se Kijev bavi planiranjem ofanzivne operacije i dodala da očekuje oružje od Zapada da ne bi išao „na položaje Rusa praznih ruku“.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je u februaru najavio pripremu ukrajinskih snaga za kontraofanzivu.

Novine Info/Sputnik