Avganistan iznova: Neobuzdana korupcija Ukrajine znači da će se zapadna nabavka oružja verovatno na kraju obiti o glavu

Američke elite bacile su zemlju u konflikt punomoćnika bez odgovarajuće procene posledica

Avganistan iznova: Neobuzdana korupcija Ukrajine znači da će se zapadna nabavka oružja verovatno na kraju obiti o glavu
Ukrajinski vojnici su na poslu da dobiju isporuku FGM-148 Javelins, američke protivtenkovske rakete koju su SAD dostavile Ukrajini u sklopu vojne podrške, na kijevskom aerodromu Borjspil. © Sergej SUPINSKY / AFP

Posmatrano izdaleka, čini se da obim ukrajinske korupcije ide daleko dublje nego što bi nedavni zaokret u narativu mogao da sugeriše, a mogao bi da se vrati da ujede Zapad dok oružje poslato kijevskim snagama nestaje bez računa o tome gde se ono nalazi.

Baš kao što je bilo uz podršku Amerike Mudžahedinima osamdesetih godina u borbi protiv Sovjeta, njena podrška ukrajinskoj vladi mogla bi jednog dana da ubere vrtlog. I baš kao i njeno angažovanje u Avganistanu, pre nekoliko decenija, podrška 'neprijatelju mog neprijatelja' podrazumeva suočavanje sa sumnjivim likovima i belo pranje njihovih zloupotreba.

Posle početka ruske vojne operacije u Ukrajini, mediji su vrlo naglo prekinuli svoje izveštavanje o zasejalom političkom podzemlju Ukrajine – prljavim poslovima koji idu sve do vrha. Čak ni američka draga, Vladimir Zelenski, nije pobegla nepovređena u tim izveštajima.

Samo nekoliko meseci pre sukoba, mejnstrim publikacije, kao što je Gardijan, izveštavale su o vezama Zelenskog na obali, kao što su razotkrili Pandora papiri. Kao što je detaljno opisano u izveštaju, Zelenski, koji je vodio kampanju za funkciju na antikorupcijskoj platformi, nije otkrio obim svoje ofšor imovine i svoje veze sa nekim od samih oligarha kojima je obećao da će oduzeti politički uticaj – i nastavio je da tretira sve kao 'posao kao i obično' kada je došao na vlast.

Premotavanje unapred u današnji dan: Zelenski je škripavi čisti svetionik snage i ikona liberalne demokratije. Bivši britanski premijer Boris Džonson nazvao ga je "herojem", a brojne poznate ličnosti pojavile su se zajedno sa ukrajinskim liderom u foto operacijama kako bi promovisale njegov imidž.

Međutim, za svu pompu i velelepnost koja okružuje Zelenskog, pitanje korupcije Ukrajine ponovo se udubi u glavu. Realnost se namešta za mnoge na Zapadu – veliki deo sredstava i naoružanja usmerenih ka vojsci Ukrajine ne zna se, a prosečni Amerikanci i Evropljani plaćaju cenu za to. Bukvalno.

Jedna je stvar za političara da se vrati predizbornim obećanjima, ali Zelenskijev očigledna korupcija postaje obaveza za njegove zapadne pristalice.

Američka kongresmenka poreklom iz Ukrajine Viktorija Spartz, jedna od najglasnijih navijačica zbog poziva američkoj vladi da podrži Ukrajinu, duvala je u pištaljku ukrajinskim vlastima, uključujući Zelenskog. Kako je prošle nedelje detaljno opisao CNN, Spartz je izneo brojne optužbe protiv ukrajinske vlade, skrećući pažnju na njenu duboko usađenu korupciju – i postavlja pitanja o tome kuda idu sva sredstva.

Međutim, njeni vršnjaci u Kongresu su navodno umorni od njene "bellicose retorike", tvrdeći da njena pitanja čine da Ukrajina izgleda loše. Na kraju svega, imidž Zelenskog kao čistog političara je onaj koji treba da se sačuva ako članovi Kongresa, posebno oni sa ličnim udelom u ugovaračima odbrane, žele da nastave da muze američkog poreskog obveznika zbog kontinuirane podrške proxy ratu protiv Rusije.

Ali fasada tako klimava kao Zelenski može da se održava samo toliko dugo. S obzirom da se ekonomija pretvorila u recesiju i inflaciju na rekordnom nivou i u SAD i u Velikoj Britaniji, između ostalih zemalja NATO-a, postoji samo toliko toga što su političari spremni da urade da bi održali narativ, posebno zato što se brojne američke demokrate bore da zadrže svoja mesta na predstojećim izborima na sredini.

Spartz nije sama u svojim kritikama na račun ukrajinske vlade i njene korupcije. CBS je objavio dokumentarni film 'Naoružavanje Ukrajine' u kojem je detaljno opisano koliki deo američke vojne pomoći Ukrajini je nestao. Jonas Ohman, osnivač neprofitne plavo-žute boje, daje procenu u dokumentarcu da je samo 30 odsto vojne pomoći koju su poslale SAD ikada stiglo do prvih linija fronta.

Dokumentarni film CBS-a izazvao je veliku reakciju najglasnijih pristalica Ukrajine na društvenim mrežama, a mnogi su zahtevali da kanal povuče izveštaj – a sve zbog toga što je učinio da Ukrajina izgleda loše. I CBS je kapitulirao, izlažući povlačenje da je informacija stara i da se "isporuka poboljšala". Dokumentarac se u skladu sa tim "ažurira". Svako pogađa da li je CBS dobio poziv sa visine, ili je jednostavno popustio pred zahtevima korisnika Tvitera sa ukrajinskim zastavama na svom profilu.

Bez obzira na povlačenje, zabrinutost je validna i odjekuju oni koje su izneli američki obaveštajni izvori koji su u aprilu izjavili CNN-u da Vašington nema pojma gde zapravo završava oružje koje šalje.

"Imamo vernost na kratko, ali kada uđe u maglu rata, imamo skoro nulu", rekao je jedan od izvora. "Pada u veliku crnu rupu, i gotovo da uopšte nemate osećaj za to posle kratkog vremenskog perioda."

Još nedavno, u julu, zemlje NATO-a i EU zatražile su odgovornost od Ukrajine za dotok oružja u zemlju, uočeći da se sve, od MANPAD-a i puščane municije, do oklopnih vozila ne prati na odgovarajući način – ako uopšte.

Fajnenšel tajms je izvestio da su države NATO-a pozvale rukovodstvo Kijeva da uspostavi detaljne inventarne liste i prati oružje koje snabdeva Zapad.

"Svo to oružje sleće na jug Poljske, otprema se na granicu i onda se samo deli na vozila da bi se prešlo: kamioni, kombiji, ponekad privatni automobili", rekao je za FT zapadni zvaničnik. "I od tog trenutka ostajemo prazni na njihovoj lokaciji i nemamo pojma gde idu, gde se koriste ili čak da li ostaju u zemlji."

Takva procena potvrđuje novu tvrdnju CBS-a da se "isporuka poboljšala", što ne bi značilo milijarde municije i vojne pomoći poslate Ukrajini od početka sukoba.

Osim visoko regulisanog naoružanja kao što su američki najmodniji komadi mobilne artiljerije HIMARS, veći deo naoružanja poslatog u Ukrajinu jednostavno je nestao u crnoj rupi – što je evidentno zbog zabrinutosti švedske policije koja je upozorila da "verovatno postoji visok rizik da će tokovi ilegalnog oružja ući u Švedsku".

Sa tako malo odgovornosti oko toga kuda ide bilo koje oružje, i nespremnošću da se suoči sa činjenicama, Zapad bi mogao da se suoči sa nečim sličnim obnavljanju rata protiv terorizma, posebno sa postojećim pretnjama kao što su Al Kaida i ISIS koje su već u procesu pregrupisavanja i obnove – i potencijalno naoružavanja zapadnim oružjem.

U međuvremenu, s tim što je obuka pružena radikalnim neonacističkim ekstremistima kao što je Azovski bataljon za borbu protiv Rusa, zabrinutost Zapada belom nadmoćnošću mogla bi da postane manifestovana u nečemu više od nekoliko rasističkih trolova na društvenim mrežama.

I sve to zato što je političarima bila potrebna njihova antiruska stend-in država da bi se pojavili kao nepošteno predstavljeni posterboj za 'liberalizam' i 'demokratiju'.

Izjave, stavovi i mišljenja izneta u ovoj kolumni su isključivo autorske i ne predstavljaju nužno one na NOVINE INFO.