Ažurirani izviđački avion U-2 Dragon Lady na velikim visinama američkog vazduhoplovstva prvi put je leteo

Američka kompanija Lokid Martin završila je modernizaciju strateškog izviđačkog aviona U-2 Dragon Lady, ažurirani izviđački avion je već napravio svoj prvi let. Ovo je navedeno na sajtu kompanije.

Ažurirani izviđački avion U-2 Dragon Lady na velikim visinama američkog vazduhoplovstva prvi put je leteo
https://twitter.com/LockheedMartin

Modernizovana U-2 Dragon Lady vraća se u američko vazduhoplovstvo, unapređeni avioni dobili su novu avioniku u sklopu programa Avionics Tech Refresh (ATR) kao i nove komunikacione, navigacione i displej sisteme u sklopu programa OMS (Open Mission Systems) koji podrazumeva opremanje aviona opremom otvorenom arhitekturom.

Novi kompjuter, razvijen u skladu sa OMS standardom američkog vazduhoplovstva, omogućiće U-2 da se integriše sa vazdušnim, svemirskim, morskim, kopnenim i sajber sistemima na različitim nivoima bezbednosti

- navodi se u saopštenju kompanije. 

Modernizacija aviona U-2 Dragon Lady zabeležena je u proleće 2020. godine, prve ažurirane mašine američkog vazduhoplovstva trebalo je da budu primljene sredinom 2021. godine, a modernizacija će biti završena do početka 2022. godine. Navodno, planovi su prebačeni udesno, modernizacija aviona se nastavlja.

Nastao početkom pedesetih godina 20. veka, izviđački avion dostigao je brzinu do 805 km/h i mogao je da prati sa visine veće od 21,3 hiljade metara tokom 12 sati. Istovremeno, borbeni radijus letelice bio je 10,3 hiljade kilometara. Izviđački avioni na velikim visinama U-2 bili su u službi američkog vazduhoplovstva, upravo su ti avioni u periodu od 1956. do 1960. godine leteli 24 puta iznad teritorije Sovjetskog Saveza, nepristupačni za protivavionske rakete. Međutim, u maju 1960. oboren je jedan U-2, nakon čega su letovi U-2 obavljani samo duž granica SSSR-a.

Američki Kongres je 2014. odlučio da otpiše sve avione U-2 zbog visokih troškova jednog letačnog sata, koji je dostigao 36 hiljada dolara. Pretpostavljalo se da će umesto njih biti kupljeni strateški dronovi RQ-4 Global Hawk. Međutim, kasnije je ova odluka revidirana i avioni su ostavljeni, pošto su odlučili da se modernizuju.

Do danas, američko vazduhoplovstvo je naoružano sa 30 aviona U-2S, od kojih se prosečna starost približava 40 godina.