BAJDEN SUTRA SAOPŠTAVA ODLUKU O „ABRAMSIMA“? Kijev će morati da kupi tenkove

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden objaviće sutra, 25. januara, odluku o isporuci tenkova „abrams“ Ukrajini, izjavio je zvaničnik američke administracije za katarsku televiziju „Al Džazira“.

BAJDEN SUTRA SAOPŠTAVA ODLUKU O „ABRAMSIMA“? Kijev će morati da kupi tenkove
Foto: AP

Američki zvaničnik je precizirao da „tenkovi koji će biti poslati Ukrajini, neće biti otpremljeni iz skladišta Pentagona, već će biti sklopljeni ugovori o njihovoj nabavci“.

Prethodno je portparol Pentagona Patrik Rajder izjavio da Sjedinjene Američke Države trenutno nisu spremne da objave da će isporučiti tenkove „abrams“ Ukrajini.

-Što se tiče saopštenja u medijima da SAD razmatraju mogućnost isporuka tenkova 'abrams’ Ukrajini, trenutno nemam šta da najavim na ovu temu, saopštio je Rajder.

Portparol je dodao da „ako i kada“ SAD budu spremne da objave isporuku, Pentagon će „obavestiti“.

Rajder je, pored toga, demantovao da se u SAD trenutno obučavaju ukrajinski piloti za upotrebu američkih lovačkih aviona.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je u svetlu saopštenja o isporukama SAD tenkova „abrams“ Kijevu saopštila da Pentagon nikada nije isključivao mogućnost slanja tenkova Ukrajini i da pitanje ostaje otvoreno.

ODLUKA O SLANjU TENKOVA KIJEVU VEĆ OVE NEDELjE?

Prethodno je TV „Skaj Njuz Arabija“, pozivajući se na visoko rangiranog predstavnika američkog Ministarstva odbrane, koji je želeo da ostane anoniman, objavila da je američki predsednik Džozef Bajden spreman da pošalje 10 tenkova „abrams“ Ukrajini kako bi uticao na odluku Nemačke povodom mogućih isporuka tenkova „leopard“ Kijevu.

Istovremeno, izvor je ocenio da status odluke Nemačke o slanju tenkova Ukrajini „za sada nije ohrabrujući“. Uprkos verovatnoj spremnosti Bajdena da pošalje tenkove, izvor TV kanala je priznao da „nemački kancelar Olaf Šolc ima i drugu računicu“.

Anonimni izvor je takođe zaključio da Kijevu ukupno treba 500 tenkova da bi mogao da odbije predstojeće manevre ruske vojske kako se približava proleće.

Istovremeno, izdanje „Politiko“ je, pozivajući se na predstavnike vlasti objavilo da SAD razmatraju mogućnost da Ukrajini pošalju oko 30 tenkova „abrams“.

Sagovornici izdanja potvrdili su ranija saopštenja da bi odluka o slanju „znatne količine“ ovog tipa naoružanja mogla biti usvojena već tokom ove nedelje.

Prethodno je list "Špigl", pozivajući se na izvore, objavilo da je nemački kancelar Olaf Šolc doneo odluku da se Kijevu isporuči četa tenkova "leopard".

Pored toga, prema izdanju, Berlin namerava da dozvoli i drugim državama koje poseduju te tenkove da ih pošalju Ukrajini.

SAD I Nemačka, bez obzira na velike isporuke oružja Ukrajini, za sada nisu slale Ukrajincima njihove tenkove „abrams“i „leopard“, za razliku od Velike Britanije, koja je uputila tenkove „čelendžer“.

Novine Info/Sputnik