BAKIR IZETBEGOVIĆ PRIZNAO PORAZ: Analitičari ocenjuju - „Sam sebi odsekao granu"

PREMA prvim nepotpunim rezultatima Opštih izbora u BiH koje saopštavaju stranke, kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ubedljivo zaostaje za protivkandidatom iz SDP-a Denisom Bećirovićem.

BAKIR IZETBEGOVIĆ PRIZNAO PORAZ: Analitičari ocenjuju - „Sam sebi odsekao granu"
Foto Tanjug

Izetbegović je, prema tim rezultatima, osvojio 38,59 odsto podrške građana, dok Bećirović, koga je podržalo 10 opozicionih stranaka, ima više od 56 odsto podrške.

U sedištu SDP-a slave pobedu Bećirovića, a deo sarajevskih analitičara smatra da je Izetbegović, kako kažu, "sam sebi odsekao granu" i da je došlo vreme da se povuče iz politike.

Izetbegovićeva SDA, kada je o Parlamentu BiH reč, ostaje najuticajnija stranka prema istim nepotunim izbornim rezulatima koje saopštavaju stranke.

Izetbegović priznaje poraz i kaže da je njegova borba bila protiv 11 stranaka opozicije, čiji je kandidat bio njegov protivkandidat Denis Bećirović.

- Jedanaest stranaka udružilo se protiv mene, SDA ima dobar rezultat kada je reč o Parlamentu BiH - rekao je Izetbegović novinarima.

Upitan da li oseća ličnu odgovornost i kako će se stvari odvijati dalje, Izetbegović kaže:

- Svoj rezultat sam sačuvao kao što sam prošao na prošlim izborima, predsednik sam SDA i ona je daleko najjača stranka u BiH, a da li će doći do nekih previranja unutar stranke to ćemo videti - reka je.

Ističe da SDA nije u padu, već u porastu.

Kako očekivati da pobedite 11 udruženih stranaka, upitao je Izetbegović i dodao da "neće sami sebe zbog toga kažnjavati".

SDA je, ističe, napravila istorijski rezultat na ovim izborima, a sve drugo je problem koalicionog kapaciteta.

Komentarišući nametnutu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, Izetbegović je rekao da je ona ojačala poziciju HDŽ, ali da je još nisu detaljno analizirali.