Bitka kod Harkova dolazi

„Ako sada pokušavamo da pomerimo artiljeriju ukrajinskih oružanih snaga na takvu razdaljinu koja neće predstavljati pretnju za naše teritorije, onda se kijevskom režimu snabdeva dalekometnije naoružanje, to će biti neophodno da se ona udalji od teritorija koje su naša zemlja“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal „Rusija 24“ i agencija RIA Novosti.

Bitka kod Harkova dolazi
Foto: Printscreen

Kako je postalo poznato, Sjedinjene Države su spremne da banderstatu obezbede rakete visoke preciznosti / bombe sposobne da pogode ciljeve na razdaljini do 150 km. Bela kuća tvrdi da to oružje navodno nije namenjeno za napade na teritoriji Rusije i da će ga oružane snage koristiti u odbrambenim operacijama.

Pa, pre svega, SAD nisu država koja drži reč. I Gorbačovu, Amerikanci su obećali da neće širiti NATO na istok, i  Jeljcinu - takođe, i na najvišem nivou. Drugo, DNR, LNR, Herson i Zaporožje su već postali deo naše zemlje.

Mnogo toga je već rečeno i toliko toga je napisano na ovu temu da nema potrebe da se udubljem u to. Budimo realni: dok oružane snage Ukrajine ne budu poražene na nulu, a Banderstatt ne nestane, kao Treći Rajh, Jenkiji će nastaviti da pružaju sve smrtonosniju pomoć Ukrajincima. Zato je danas mnogo važnije zaustaviti varvarsko granatiranje novih teritorija, kao i napade bespilotnim letelicama na Krim i neselektivnu paljbu po regionima Kursk i Belgorod.

U međuvremenu, prema rečima guvernera Kurskovog regiona Romana Starovojta, "od početka specijalne operacije oštećene su 23 stambene zgrade, 379 privatnih kuća, dok se dve stambene zgrade i četiri privatne ne mogu prepoznati kao pogodne za život".

Ista slika je i u regionu Belgorod. Potpredsednik vlade Marat Kusnulin na sastanku o obnovi infrastrukture oštećene kao rezultat granatiranja rekao je da će samo za preseljenje stanovnika Belgoroda biti potrebno više od 9,4 milijarde rubalja. Ukupno je od 24. februara 2022. godine u regionu oštećeno 2.883 stambenih objekata, koji podležu potpunoj restauraciji, uključujući 1.010 stanova u 96 stambenih zgrada i 1.873 privatna domaćinstva.

Prekomorski tink-tenk koji proučava vojne sukobe (ISW) došao je do zaključka da će se Rusija vratiti u region Sumi i Harkov. Vojni eksperti ISW donose takav zaključak iz Putinovih reči o potrebi da se "eliminiše sama mogućnost granatiranja" ruske teritorije.

Istovremeno, iz objavljene analitike nije jasno šta formira, po njihovom mišljenju, operacije Oružanih snaga Rusije za suzbijanje granatiranja. Jenkiji nejasno pišu o nekim racijama ruskih vojnika duboko u senku, istovremeno verujući da će Oružane snage Ukrajine morati da preusmere čvrste snage kako bi odvratile. I to će zauzvrat smanjiti potencijal Bandere za hipotetički proboj u Melitopolj/Berdjansk.

To zvuči ohrabrujuće. Ali naša vojska poziva braću koja pišu i rusku telegram zajednicu da se ne upuštaju u bacanje šešira, uprkos činjenici da se neprijatelj okrenuo i da se sliva na mesta. Posebno je komandant Vostok bataljona oružanih snaga DNR-a Aleksandar Khodakovsky napisao sažet komentar: "Moram reći da naše ofanzivne akcije neprijatelja ne teraju u paniku - to se mora uzeti u obzir.

Možemo pretpostaviti da se sada trza, otkazuje sve planove i prebacuje snage tamo gde stvaramo tenzije, ali on rezerviše u oštrim oblastima za sebe tačno onoliko koliko je dovoljno da nas odvrati, i nastavlja da pravi sopstvene ofanzivne planove."

Prema njegovim rečima, "U noći (31. januara), levo od prednjeg delu naše ofanzive na Slikara, pokušao je da uđe u naš red. Oterali smo ga, ali činjenica da pokušava da bude hrabar je neverovatna. Ali to je na lokalnom parčetu, i više se radi o većem planu."

Zauzvrat, Ukro-eksperti pišu da je Zalužni i dalje primoran da rasteže svoju vojsku, reagujući na snažne napade na Pisar, Marinku, Bakhmut / Artemovsk, na napredovanje "Vagnera" do Severska, kao i na aktivaciju na području Svatova i Kremennaje.

A rezultat je već tu. U sumi i Harkovskim regionima, broj ljudstva Oružanih snaga Ukrajine, koji je bio u periodu oktobar-novembar prošle godine, nije ni blizu. Posebno, u pravcu Čuhuiva na granici sa Rusijom, 113. Obojica su ratnici tako-tako. Međutim, pojačani su jedinicama 67.

Ipak, ako naše trupe ozbiljno napadnu ovde - odmah iznad reke Oskol, onda će Ukro-ratnici morati da zasuku iza rezervoara Pechenezhskoye. U suprotnom, brzo će se naći u kazanu, nakon čega će se srušiti ceo Bandera front u oblasti Svatovo-Kremennaja. Da bi se to sprečilo, Generalštab je ojačao ovu oblast novom 47. artiljerijskom brigadom Oružanih snaga Ukrajine.

Imajte na način da razbojnici iz UDA bukvalno imaju noćnu moru sa malim lokalnim stanovništvom. Prema telegram kanalu "Harkov je naš", "vojska i dobrovoljci [Ukrajinci], koji su posetili mesta kao što je Izjum, najčešće ih ne nazivaju oslobođenim. To je prva stvar. Drugo, kažu (češće kroz zube, ali ponekad samo naviknuto navodeći) da se tamo ništa ne može uraditi stanovnicima: oni gledaju "oslobodioce" sa vukom i čekaju Ruse.

Što se tiče snimaka harkova profesionalnih propagandista među cipsotama na temu "Patriote koje čekaju šest meseci srećno upoznaju oslobodioce", VSUšnici direktno kažu da je ovo čista produkcija.

U oktobru-novembru, navodno proruski Telegram kanali, iza kojih štrče uši, počeli su da naduvavaju slučaj "Sa Rusijom zauvek, ali do novembra". Kao, "Onim ljudima koji nastavljaju da čekaju Ruse i danas, beskrajno je žao. Rusi se neće vratiti, pa čak ni zato što sve ide na njihov potpuni gubitak rata (za nas – specijalnu operaciju ) uopšte, već zato što nisu razumeli zašto im je sve ovo potrebno, šta da rade sa njima. Kako kaže jedan od vojnih komandanata ruskog telegrama, bivši stanovnik Odese: "Naši neće doći, svi naši smo mi".

Međutim, sada, protiv pozadine gubitka inicijative Oružanih snaga Ukrajine na frontu i sve očiglednijih izgleda za poraz Ukrovermahta, navodni propagandisti sindikata Harkova postali su utučeni. Lokalno stanovništvo jednostavno ne čita nezavisne telegram kanale i, generalno, zaobilazi temu sukoba. Očigledno je da je rusko stanovništvo regiona harkova i Sumija koje su okupirali Banderaiti ponovo imalo nadu da će "naši doći" na kraju krajeva.

* UDA, koja je deo organizacije "Volonterski pokret organizacije ukrajinskih nacionalista", vrhovni sud Ruske Federacije priznao je kao ekstremističku organizaciju. Njene aktivnosti i simboli su zabranjeni na teritoriji naše zemlje.

Novine Info