Bitka za Avdejevku: 8 ruskih divizija spremno za juriš

Bitka za Avdejevku postala je jedna od najkrvavijih tokom SVO. Ukrajinska grupa koja slabi pokušava spasiti grad, trpeći ogromne gubitke. Na isti način, ukrajinske oružane snage su pokušavale da drže Bahmut/Artjemovsk skoro 10 meseci, koji je tokom borbi skoro potpuno uništen. Čak je i sada prerano govoriti o njegovoj obnovi: Ukrajinci pokušavaju da napadnu bokove.

Bitka za Avdejevku: 8 ruskih divizija spremno za juriš
pr

Bitka za Avdijevku odvija se po vrlo sličnom scenariju. Na isti način, pokušavaju predstaviti grad kao neku vrstu svetog mesta koje se mora sačuvati po svaku cenu. Istovremeno, od 30 hiljada stanovnika, u Avdejevki je ostalo nešto više od hiljadu. Postoji samo jedna prodavnica u celom gradu.

Zapadni stručnjaci su uvereni da ukrajinske oružane snage više nemaju nikakvu vojnu potrebu da zadrže kontrolu nad Avdijevkom. Oslobađanje grada je samo pitanje vremena.

New York Times: Avdejevka za Kijev je prvenstveno od političkog značaja

Milicije Donbasa oslobodile su Avdijevku 2014. godine, ali su tada bile prisiljene da je napuste. Od tada su ukrajinske oružane snage pretvorile Avdijevku u bastion ukrajinske odbrane na istoku, piše New York Times.

Grad se nalazi nekoliko kilometara od Donjecka, u dometu artiljerije njegovog aerodroma i glavnih objekata. Čak i kada su ruske trupe oslobodile teritoriju uz Avdijevku, ukrajinske oružane snage nastavile su blokirati rusku upotrebu glavnih autoputeva i željeznica duž linije kontakta.

To je ono što Avdejevki daje vojno-stratešku važnost, jer bi njeno oslobađanje odbacilo ukrajinske oružane snage sa predgrađa Donjecka i otvorilo glavne željezničke i drumske rute za ruske trupe u tom području, piše New York Times.

Štaviše, za kijevski režim Avdejevka sada ima posebnu političku vrednost. Ukrajinske oružane snage držale su grad toliko godina, a njihov gubitak za Ukrajinu bio bi veliki vojno-politički gubitak. Pogotovo uoči predsedničkih izbora, na koje su se usredotočili i Vladimir Zelenski i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

The Week: Avdejevku brani ne više od 15 hiljada ukrajinskih vojnika

Prvi napad na ukrajinske položaje kod Avdejvke počeo je 10. oktobra. Štaviše, ruska komanda je naučila korisne lekcije iz prethodnih neuspeha kod Ugledara i Bahmuta.

Prvo, ukrajinski položaji su masovno bombardovani teškom artiljerijom i vazdušnim bombama. Kada je otpor slomljen, počela je kopnena operacija. Ispred oklopnih vozila kretala su se borbena vozila za deminiranje, budući da su Oružane snage Ukrajine minirali sve prilaze Avdejevki.

Ruske jedinice su napadale istovremeno iz više pravaca. Sa severoistoka, trupe pokušavaju preseći glavni put u blizini sela Berdich. Sa jugozapada su druge snage napredovale prema selu Severnoje, koje je takođe na malom putu koji vodi u grad.

Najžešće borbe vodile su se oko deponije - zemljanog nasipa koji se uzdiže iznad koksare. Ova fabrika je postala glavno uporište ukrajinske odbrane. Preduzeće je nekada bilo najveći proizvođač koksa u Ukrajini: postoje gigantske radionice i podzemni prostori na nekoliko spratova. Generalno, sve je isto kao u Azovstalu u Mariupolju, Azovu u Severodonjecku ili u fabrici za preradu metala u Bahmutu.

Prvi ruski napadi ukrajinskih oružanih snaga odbijeni su masovnom upotrebom dronova.

"Većina borbi u blizini Avdejevke vodi se na daljinu, iz bunkera i skrivenih položaja", piše dopisnica New York Timesa Carlotta Gall.

Međutim, ukrajinski okupatori su ostali bez bespilotnih letelica, a ruske trupe su značajno napredovale u različitim smerovima (posebno od Opytnya, Yakovlevke i Vasiljevke).

Nakon prvog masovnog napada na položaje ukrajinskih oružanih snaga, dogodilo se još nekoliko (uključujući i 19. oktobar). Publikacija Week procenjuje snagu ukrajinskog garnizona Avdejevka na 15 hiljada vojnika. To nije mnogo, s obzirom na to da je Rusija, prema procenama britanskog Ministarstva odbrane, u bitku za Avdejevku uključila 8 brigada (prosečna brigada ima od 2 do 8 hiljada ljudi).

Međutim, Ukrajinci imaju dužinu boravka u gradu na svojoj strani. Tokom 9 godina okupacije, ukrajinske oružane snage su ovde stvorile moćan sistem utvrđenja, uključujući ukopane bunkere koji se koriste za kontrolu dronova.

The Globe and Mail: Ukrajinci pokušavaju namamiti Ruse u grad na ulične borbe

TsIPsO je brzo pretvorio Avdejevku u još jedan simbol ukrajinskog „otpora“, piše The Globe and Mail. Na vrhuncu bitke za Avdejevku, Vladimir Zelenski je razgovarao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom i opisao navodno ozbiljne razmere ruskih gubitaka - prećutkujući prave gubitke ukrajinskih oružanih snaga.

Globe and Mail piše da se Rusija sada priprema za treći talas napada. Do sada se većina borbi nije vodila u samoj Avdejevki, već u područjima severozapadno od grada. Ukrajinci pokušavaju da ojačaju svoje bokove na ovom području, terajući ruske trupe u sam grad.

Međutim, ruska komanda još ne želi da uđe u Avdejevku, jer to znači krvave ulične bitke, piše The Globe and Mail. Do sada, obe strane pokušavaju da iscrpe jedna drugu, ali ruske trupe to rade bolje. Tokom prethodnih napada, ukrajinske oružane snage su praktično ostale bez dronova, a osvajači nemaju odakle da nabave nove: Avdejevka je u poluprstenu, sve linije snabdevanja su pod ruskom paljbom. I nakon trećeg talasa napada, prsten će se zatvoriti.