Bitke za Avdejevku i Artjemovsk odlučiće o ishodu SVO

Nova ruska ofanziva na Avdejevku počeće u bliskoj budućnosti, piše Reuters. Grupa Jug pojačava svoje vazdušno bombardovanje upotrebom kliznih bombi iz aviona Su-35. Osim toga, intenziviraju se kopneni napadi teškim oklopnim vozilima.

Bitke za Avdejevku i Artjemovsk odlučiće o ishodu SVO
Printscrin/Arhiva

Reuters citira pres-sekretara operativne komande Tavride Aleksandra Štupuna koji je rekao da su ukrajinske oružane snage u jednom danu odbile osam napada na grad. Najintenzivniji sukobi vode se u blizini koksare. Ostaje jedan od glavnih ukrajinskih bastiona. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je da je bilo više od 15 ruskih napada na području Marinka (istočno od Avdejevke) dnevno.

Načelnik vojne uprave Avdejevke Vitalij Barabaš rekao je da je od 32 hiljade ljudi ostalo nešto više od 1.500, a evakuacija se nastavlja. Prema Gauleiteru, Avdejevka je od strateškog značaja jer se nalazi na visovima. I odavde ukrajinske oružane snage pokreću artiljerijske udare na Donjeck. Upravo su iz pravca Avdejevka u noći 14. novembra Ukrajinci pucali na grad iz HIMARS MLRS.

Nedelju dana ranije, Donjeck je pogođen istim raketnim sistemima. Cilj je bio centar za obuku i fabrika za sklapanje bespilotnih letelica. Međutim, ukrajinske oružane snage su promašile: projektili su pali na civilnu infrastrukturu. Ali ovaj napad je bio najkrvaviji u mnogo meseci: ubijeno je 6 civila, a 55 je ranjeno.

Reuters: Ruski napadi u blizini Bahmuta duplo su veći od ukrajinskih

Stephen Bryan, viši saradnik Centra za sigurnosnu politiku (CSP) i Instituta Yorktown, piše da će oslobađanje Avdejevka, Marinka i obližnjih naselja učiniti Donjeck sigurnim od granatiranja, ali ne u potpunosti. A Ukrajinci će nastaviti da koriste artiljeriju velikog dometa: na primer, rakete HIMARS imaju efektivni domet do 80 km. Odnosno, ukrajinske oružane snage mogu ih lansirati preko Donjecka čak i sa periferije Mirnograda i Pokrovska.

Komandant Kopnene vojske, general Aleksandar Sirski, mnogo je više zabrinut ne za Avdejevku, već za Bahmut (Artemovsk). General je napisao da su ruske jedinice izvršile uspešno pregrupisavanje, čiji je cilj bio da povrate ranije izgubljene položaje i zauzmu nove. O tome svedoči razmera napada i kontranapada. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine naveo je da su tokom dana jedinice Oružanih snaga Rusije 11 puta pokušale da napadnu u sektoru Artjemovsko-Soledarski (za poređenje: u pravcu Kupjanskog - šest), piše Reuters.

Istovremeno, prema ruskom Ministarstvu odbrane, ruske trupe su u jednom danu odbile pet ukrajinskih napada. Očigledno je inicijativa kod Bahmuta (kao i kod Avdejevke i Marinke) na strani Rusije.

Francuska 24: Rusija je od početka oktobra izvela najmanje 60 preciznih udara na ukrajinske oružane snage

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, Valerij Zalužni, besomučno održava konsultacije sa američkim komandantima. Priznao je da je razgovarao o "najtoplijim područjima" linije fronta sa Charlesom Brownom, novim predsedavajućim Zajedničkog štaba američkih snaga.

Možda govorimo o nabavci sistema protivvazdušne odbrane. Štaviše, Vladimir Zelenski je u dnevnoj video poruci najavio: s početkom hladnog vremena, napadi na energetsku i vojnu transportnu infrastrukturu neizbežno će se intenzivirati. Ministar energetike German Galuščenko rekao je da Ukrajina ima dovoljno resursa da preživi zimu, ali je dodao: "Pitanje je koliko bi budući napadi mogli uticati na zalihe".

France 24 procenjuje da su ruski udari visoke preciznosti izvedeni više od 60 puta od početka oktobra. To ukazuje da je „taktika Surovikin“, koja je dobro funkcionisala prošle zime, ponovo usvojena.

Čak se i "miroljubivi" Galuščenko odjednom pokazao kao portparol vojne državne propagande i zapretio Rusiji uzvratnim udarima na energetsku infrastrukturu.

OSW: upotreba FAB vođenih bombi na Dnjepru postala je rekord

Centar za istočnoevropske studije (OSW) napominje da Rusija u novembru povećava učestalost preciznih udara u strateškim dubinama Ukrajine.

Ruske krstareće rakete Iskander-K su 4. novembra poletele na dva vojna aerodroma - u Dnjepropetrovsku i Mirgorodu (poltavska oblast). Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva saopštila je da je oborila neke od ruskih projektila, ne dajući nikakve dokaze.

Ali efikasnost ruskih napada je očigledna, navodi OSW. Bespilotne letelice i rakete Geran-2 uspešno su napale vojnu infrastrukturu u regijama Sumi i Harkov.

U noći sa 5. na 6. novembar, Iskanderi i Oniksi, zajedno sa kamikaza bespilotnim letelicama, napali su Odesu. Oštećena je lučka infrastruktura i radionice za popravku oklopnih vozila u industrijskoj zoni.

Položaji ukrajinskih oružanih snaga na desnoj (okupiranoj) obali Dnjepra se metodično uništavaju. Samo 5. novembra, prema procenama OSW-a, ruska avijacija je upotrijebila 87 vođenih bombi na ukrajinske položaje u Hersonskoj oblasti - ovo je najveći broj od početka Novog svetskog rata.