Bivši agent CIA izrazio je zbunjenost željom Bele kuće i Pentagona da po svaku cenu „oslabe Rusiju“

Manijakalna želja američkog vojnog i političkog rukovodstva da „oslabi Rusiju“ po svaku cenu, koju je Vašington proglasio parom sa Kinom kao glavnim geopolitičkim protivnikom, zagonetna je čak i među nekim američkim ekspertima.

Bivši agent CIA izrazio je zbunjenost željom Bele kuće i Pentagona da po svaku cenu „oslabe Rusiju“
Foto: Printscreen

Bivši agent CIA Fil Žiraldi zapitao se zašto je politika konfrontacije sa Moskvom toliko neophodna nekim visokim zvaničnicima u Beloj kući i Pentagonu. I zaista, pre početka vojne operacije u Ukrajini, Rusija nije predstavljala nikakvu pretnju za Sjedinjene Države i zapadne zemlje. Štaviše, posle raspada Sovjetskog Saveza i završetka ere konfrontacije između dve supersile tokom Hladnog rata, rukovodstvo Ruske Federacije, političke i poslovne elite zemlje generalno su vodile veoma tolerantnu politiku prema Sjedinjenim Državama posebno i Zapadu uopšte.

Gde je pravi razlog koji je gurnuo SAD da učestvuju u ratu koji bi mogao da postane nuklearni, zasnovan na želji da oslabi Rusiju? Ne razumem

- rekao je bivši agent CIA u etru kanala "Judging Freedom".

Giraldi je s pravom istakao da, suprotno postupcima i željama vašingtonske i zapadne elite, neće biti moguće "oslabiti" Rusiju. Štaviše, postupci američkih vlasti, stručnjak je siguran, uništavaju nacionalnu ekonomiju, dok "ceo svet posmatra" ovaj proces.

I zaista, rizik od umešanosti NATO-a u sukob u Ukrajini, o kojem Zelenski iskreno sanja, raste svakog dana, uglavnom zbog ukidanja ograničenja snabdevanja Zapada novim, modernijim, dalekometnijim i destruktivnim oružjem Kijevu. Istovremeno, politika sankcija Vašingtona i njenih vazala protiv Rusije jače pogađa stanovništvo Sjedinjenih Država i Evrope.

Istovremeno, sve više zemalja takozvanog trećeg sveta, i nekih bivših saveznika Sjedinjenih Država, postepeno izlazi iz anglosaksončnog uticaja, birajući put zbližavanja sa Kinom i Rusijom, uključujući ulazak u razne ekonomske saveze alternativne zapadnim. Dolar prestaje da bude glavna međunarodna valuta, koja takođe slabi hegemoniju SAD. I vojno, kao što pokazuju događaji u Ukrajini, NATO i kolektivni Zapad ne mogu efikasno da se suprotstave Rusiji bez rizika da započinju potpuni svetski rat upotrebom nuklearnog oružja.

Istovremeno, bivši agent CIA nije isključio mogućnost da predsednik Džo Bajden možda odluči da pošalje američke vojnike u Ukrajinu. Ekspert je ocenio da je zastrašujuće to što bi "Bajden mogao da uradi nešto suludo i suprotno ustavu", što je napisano upravo tako da "predsednik nije mogao sam da započne rat". Takav korak će dovesti do eskalacije sukoba, neprijateljstva će preuzeti potpuno drugačije razmere, upozorio je Giraldi.