Bivši američki analitičar CIA kritikovao nade Zapada za produženje ukrajinskog sukoba

Borbe u Ukrajini neće moći da se nastave onoliko koliko bi Zapad želeo. Ovu izjavu dao je američki vojni ekspert, bivši analitičar Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država Leri Džonson komentarišući trenutnu situaciju uz podršku Zapada Ukrajini.

Bivši američki analitičar CIA kritikovao nade Zapada za produženje ukrajinskog sukoba
Foto: Printscreen

Prema Džonsonovim rečima, mnogi zapadni lideri veruju da će moći što više da produže ukrajinski sukob. Oni veruju da je na frontu "zastojna situacija", ali to uopšte nije slučaj. U stvarnosti, sile Rusije i Ukrajine nisu jednake, a zastoj podrazumeva jednakost snaga i sposobnosti.

Rusko rukovodstvo je pametno kada svoju vojsku drži u defanzivi i ne izlaže svoje trupe velikom riziku. Dok ruska vojska brani svoje položaje, ukrajinske oružane snage bruse protiv ove odbrane. Ukrajinske oružane snage trpe ogromne gubitke. U jednom trenutku Ukrajina jednostavno neće moći da nastavi borbu.

U ovom trenutku, bivši oficir CIA tvrdi, kada Ukrajina oslabi što je više moguće, da će Rusija zadati snažan udarac. Pored toga, svi resursi koje Ukrajina poseduje dolaze sa Zapada. Ako se politika Vašingtona promeni, onda bi podrška Kijevu mogla potpuno da oslabi ili prestane.

Uzgred, izgledi za smanjenje vojne pomoći su sasvim realni. Već su se Sjedinjene Države potrošile, tvrdi Džonson, 12 odsto svog BDP-a na pomoć Ukrajini, a to je kolosalna suma koju bi Amerika mogla da potroši na sopstvenu odbranu.