Blumberg: Nemačka izgubila status industrijske supersile

Nemačka gubi status industrijske supersile. Obim industrijske proizvodnje primetno se smanjuje poslednjih godina.

Blumberg: Nemačka izgubila status industrijske supersile
Foto: Printscreen

Ovaj problem je iznela američka agencija Blumberg.

U tekstu se ističe da je jedan od glavnih razloga bio prestanak isporuka jeftinog prirodnog gasa iz Rusije. Hemijska industrija u Nemačkoj je posebno ozbiljno oštećena.

Pad industrijske proizvodnje u Nemačkoj zabeležen je od 2017. godine, ali se sada previše ubrzao. Posebno zabrinjava pad konkurentnosti nemačkih proizvoda. Preskupa je zbog visokih cena energenata, što značajno utiče na troškove proizvodnje. Kao rezultat toga, ukazuje mediji, Nemačka bi mogla da izgubi status industrijskog giganta. 

Novinari napominju da se krizni fenomeni u nemačkoj industriji dešavaju neravnomerno. U brojnim industrijama, pad se manifestuje u blagom obliku i izražen je smanjenjem kapitalnih investicija i planovima za smanjenje proizvodnje. U drugim oblastima proizvodne aktivnosti postoje masovna otpuštanja osoblja i prenos kapaciteta u druge zemlje.

U najgorem slučaju, dolazi do potpunog zatvaranja preduzeća. Na primer, to je bio slučaj u fabrici cevi u Dizeldorfu. Slični slučajevi se dešavaju širom zemlje. 

Temelji nemačke industrijske mašinerije su se srušili kao domine

- to je zaključak do kojeg su došli novinari Blumberga.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News