„BORJA SE PREOBUO“ Zaharova o izjavama nemačkog ministra: Raspakovao nove cipele koje je dobio na poklon prošlog Božića

KOMENTARIŠUĆI izjavu nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa da Nemačka nije saveznik Ukrajine, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova duhovito je rekla da se ministar „preobuo“.

„BORJA SE PREOBUO“ Zaharova o izjavama nemačkog ministra: Raspakovao nove cipele koje je dobio na poklon prošlog Božića
FOTO: AP/Tanjug

- Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da Nemačka nije saveznik Ukrajine - napisala je ona na svom Telegramu i dodala da je „Borja raspakovao nove cipele koje je dobio na poklon prošlog Božića i preobuo se“.

Moskva je više puta izjavljivala da vojna pomoć zapadnih zemalja ne donosi ništa dobro Ukrajini i samo produžava sukob. Istovremeno, transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Pistorijus: Nemačka nije saveznik Ukrajine

Nemačka nije saveznik Ukrajine, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za televiziju „ZDF“.

- Pre svega, mi nismo saveznik Ukrajine. To znači da nismo u situaciji koja nas obavezuje da se mešamo u okviru alijanse - objasnio je on, odgovarajući na pitanje da li nedovoljna vojna pomoć Kijevu znači da „ujedinjeni Zapad“ nije u stanju da „pruži otpor“.

Nemačka je, prema njegovim rečima, na drugom mestu po obimu pružanja pomoći Ukrajini, „daleko ispred drugih“.

- Radimo ono što možemo. Isto važi i za skoro sve druge saveznike i partnere - rekao je ministar, komentarišući navode o nedovoljnom nivou vojne podrške.

Kako je objasnio, Nemačka je sada suočena sa činjenicom da odbrambena industrija ne može da obezbedi isporuke u određenim oblastima u potrebnim količinama.

Ministar je dodao da je tok sukoba „teško predvideti“, pozivajući da se treba fokusirati, pre svega, na „stabilnost isporuka, uprkos svim mogućim problemima“.

Nemački ministar odbrane dodao je da je unapred upozoravao da Evropska unija verovatno neće moći da isporuči Ukrajini milion artiljerijskih granata do proleća.

- Vrlo rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ta cifra verovatno neće biti dostignuta - rekao je Pistorijus.

Ovaj broj, kako je rekao, stvorio je očekivanja koja na kraju nisu ispunjena.

- Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion - ocenio je ministar.

Međutim, on je sugerisao da će „stvari krenuti nabolje u narednih nekoliko meseci“.

- Samo Nemačka će isporučiti skoro 200 hiljada granata. Ali za sve je potrebno vreme i to nije pitanje političkih odluka ili finansijskih sredstava - naglasio je nemački ministar.

Osim toga, on tvrdi da će, ako Rusija pobedi u sukobu u Ukrajini, nastati „potpuno nova bezbednosna situacija u Nemačkoj“.

Prema njegovom mišljenju, jedini koji mogu da odluče da li će pregovarati ili ne su Ukrajina i Rusija.