Britanci obaveštajci tvrde - Iranci šalju pojačanje Rusiji, ponovo seju haos širom zemlje

RAT u Ukrajini ušao je u 396. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da će Rusija odgovoriti na eventualnu primenu municije sa osiromašenim uranijumom. Putin je takođe doneo odluku o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da Oružane snage Ukrajine još uvek ne mogu da pokrenu kontraofanzivu koja je bila planirana za proleće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

Britanci obaveštajci tvrde - Iranci šalju pojačanje Rusiji, ponovo seju haos širom zemlje
Foto: Jutjub/Military News Today

Britansko MO: Moskva verovatno dobila novu pošiljku dronova

Rusija je upotrebila 71 iranski "dron kamikazu" protiv ukrajinskih ciljeva nakon dvonedeljne pauze, što sugeriše da je Moskva dobila nove bespilotne letelice od Irana, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Britanski zvaničnici su u svom dnevnom vojno-obaveštajnom izveštaju objavili na Tviteru da udari ukazuju na to da je "Rusija možda počela da dobija redovno snabdevanje manjeg broja" bespilotnih letelica Šahed.

Veruje se da postoje dve lokacije za lansiranje dronova: iz ruske oblasti Brjansk u severoistočni deo Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni deo zemlje.

- Ovo daje Rusiji fleksibilnost da cilja široki sektor Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva u severnoj Ukrajini - navodi se u objavi na Tviteru.