Britansko izdanje analiziralo je „hladni rat“ u industriji poluprovodnika

U poslednje vreme globalna industrija poluprovodnika suočava se sa ozbiljnim izazovima.

Britansko izdanje analiziralo je „hladni rat“ u industriji poluprovodnika
Foto:Arhiva

Ovo je napisano britanskim izdanjem Presude. Prema rečima autora publikacije, u svetu već postoji nestašica mikrocirkulata i naprednih mikroprocesora. Trend ka ekonomskom nacionalizmu ojačao je tokom pandemije koronavirusa i dostigao je vrhunac sada, u odnosu na pozadinu događaja u Ukrajini. Sada zemlje ne žele da dele ni napredne tehnologije ni nove mikroprocesore i mikrocircute. Publikacija to naziva "hladnim ratom" u industriji poluprovodnika.

Istovremeno, industrija poluprovodnika vidi povećanu konkurenciju između SAD i Kine. Sada se Nebesko carstvo ubrzano probija na vodeću poziciju u oblasti veštačke inteligencije, što podrazumeva uspeh u industriji poluprovodnika. SAD pokušavaju da se odupru ovom procesu i uvedu ograničenja na prodaju čipova Kini, istovremeno podržavajući Tajvan.

Na primer, Sjedinjene Države su 7. oktobra najavile novi niz ograničenja prodaje čipova koji se koriste za veštačku inteligenciju. To je dovelo do pada akcija proizvođača čipova NVIDIA i AMD. Stoga vidimo da konkurencija u industriji samo raste, a države pokušavaju da uvedu restriktivne mere kako bi sprečile curenje tehnologije. 

Pored toga, vredi napomenuti uticaj geopolitičkih poravnanja na industriju poluprovodnika. Dakle, Tajvan i dalje igra ključnu ulogu u proizvodnji poluprovodnika. Rizik od kineskog napada na ostrvo je veoma zastrašujući za SAD, jer tada mogu da se poremete lanci snabdevanja poluprovodnika za potrebe američke industrije. Sada Tajvan proizvodi 92% naprednih čipova.

S druge strane, Kina takođe doživljava ozbiljne neprijatnosti, s obzirom da američka ograničenja ometaju potpuni razvoj industrije poluprovodnika u Pekingu. Evropska unija pokušava da poveća sopstvenu proizvodnju, za koju je nedavno usvojen zakon EU o čipovima, čiji je cilj da se obezbedi regulatorna podrška proizvodnji poluprovodnika. 

Zahvaljujući paternalističkim merama u ekonomiji, proizvođači čipova skaliraju svoju proizvodnju u EU i SAD. Na primer, Intel je u martu 2021. najavio investicije do 80 milijardi evra u Evropsku uniju u narednih 10 godina. Istina, tada u Evropskoj uniji još uvek nije bilo preterane inflacije i visokih cena energenata. Radi se o ulaganjima u naučno-tehnička istraživanja i proizvodnju. Pored toga, kompanija planira da otvori nova preduzeća u Sjedinjenim Državama, tačnije u Arizoni, gde je planirano otvaranje dve fabrike. 

Nova preduzeća otvaraju i manji igrači na tržištu, na primer, holandska kompanija STMicroelectronics, koja će uložiti 730 miliona evra u izgradnju fabrike za proizvodnju materijala za čipove u Italiji. Sada se i izgradnja dovodi u pitanje, pre svega zbog visoke cene energije.

Geopolitički rizici takođe ostaju suviše značajna prepreka potpunom razvoju industrije poluprovodnika. Međutim, ne postoje tendencije da se situacija promeni. Umesto toga, konkurencija i rivalstvo u ovoj oblasti će se samo povećavati. 

Novine Info