BUGARI PREKO ALBANACA U MAKEDONSKOM USTAVU: Nova politička „igrarija“ u Skoplju, menja se Ustav mimo volje većine

POSLE intenzivnih pregovora i usaglašavanja političke "trgovine", premijer Vlade Republike Severne Makedonije i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Dimitar Kovačevski u subotu je Sobranju dostavio predlog za rekonstrukciju kabineta, s predviđenim uvođenjem novih rešenja, prevashodno za udomljenje kadra Alijanse za Albance, Arbena Tarivarija.

BUGARI PREKO ALBANACA U MAKEDONSKOM USTAVU: Nova politička „igrarija“ u Skoplju, menja se Ustav mimo volje većine
Foto AP

Time bi trebalo da se osnaži vladajuća većina neophodna za "prolaz" zadatih ustavnih izmena na putu evrointegracija.

U nastojanju obezbeđenja "prolazne" dvotrećinske većine u jednodomnom parlamentu (sa 120 poslanika), kojom bi se izglasalo "upisivanje" i bugarske manjine u Ustav, kao novi preduslov za nastavak pregovora "u frontu za evropske perspektive", za članstvo zemlje u EU, moguće je da će prvi put u sastavu državne administracije u Skoplju biti narušen "etnički balans" kadrova u izvršnoj vlast RSM.

Albanci u Makedoniji su ponovo targetirani kao "najevropskiji" narod na Balkanu zahvaljujući kome će i Bugari imati priliku da dobiju status u Ustavu!

U predlogu Kovačevskog su četiri nova ministarska rešenja - za pravdu, zdravstvo, informatičko društvo i administraciju, i životnu sredinu i prostorno planiranje.

Takođe predložena su i nova kadrovska rešenja zamenika ministara u pet resora.

U vladinom saopštenju objavljenom u Skoplju precizira se da je za ministra pravde u rekonstruisanoj vladi predložen Krenar Loga, za zdravstvo Fatmir Medžiti, za informatičko društvo i administraciju Azir Aliu, a za životnu sredinu i prostorno planiranje - Kaja Šukova.

Predloženi su i zamenici ministara u Ministarstvu odbrane - Tiron Jajaga, u Ministarstvu pravde - Viktorija Avramovsa Madić, u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede - Vjolca Beriša, u resoru zdravstva - Maja Manoleva, a u Ministarstvu obrazovanja i nauka - Agim Nihiu.

Većina bez VMRO

UKOLIKO predlog za rekonstrukciju Vlade RSM, kako se očekuje, bude usvojen u jednodomnom parlamentu, vladajuću većinu činiće poslanici koalicije predvođene SDSM, zatim albanske Demokratske unije integracija (DUI), Liberalno-demokratske partije (LDP), Alijanse za Albance, Albanske alternative.

Novine Info/Mladen Stančić