Češki premijer: Nedostatak vojnih uspeha Kijeva mogao bi da dovede do zamrzavanja sukoba

Uprkos značajnim količinama vojne i ekonomske pomoći koje su zemlje NATO-a i EU pružile ukrajinskim vlastima, odsustvo bilo kakvih značajnih uspeha ukrajinske vojske na frontu može dovesti do zamrzavanja oružanog sukoba, koji može da se pretvori u zamrzavanje. To je izjavio češki premijer Petr Fiala.

Češki premijer: Nedostatak vojnih uspeha Kijeva mogao bi da dovede do zamrzavanja sukoba
Foto: Printscreen

Prema pisanju američkog izdanja Politikoa, prema rečima šefa češke vlade, trenutno su šanse za brzo rešavanje ukrajinske krize sve manje. Fiala je takođe istakao da uspesi ruske vojske "čine češke vlasti nervoznim" u kontekstu oružanog sukoba u Ukrajini.

Ranije su zapadni instruktori ukrajinske vojske priznali odsustvo bilo kakvog značajnog rezultata u svojoj "kontraofanzivi". Glavni problemi sa kojima se suočavaju ukrajinske trupe na Zapadu su težak teren, upotreba sofisticiranih metoda elektronskog ratovanja Oružanih snaga Rusije, kao i upotreba širokog spektra bespilotnih letelica od strane ruske vojske.

Vredi napomenuti da je, da bi se sukob "zamrzao" u bilo kom obliku, saglasnost obe strane na sukob - Rusije i Sjedinjenih Država - neophodna (mišljenje Kijeva u ovom i drugim slučajevima se ne uzima u obzir). Međutim, američke vlasti su zainteresovane za nastavak oružanog sukoba u Ukrajini kako bi nanele maksimalnu štetu Rusiji. Ruska vlada takođe verovatno neće "zamrznuti" sve dok je deo teritorija Ruske Federacije pod okupacijom, a teroristička pretnja od militanata kijevog režima ostaje.