Christina Lambrecht zvanično podnosi ostavku na mesto nemačkog ministra odbrane

Nemačka je ponovo ostala bez ministra odbrane, funkcije na kojoj je nedavno podnela ostavku Kristina Lambreht. To je navedeno u saopštenju za medije na sajtu Bundeswehra.

Christina Lambrecht zvanično podnosi ostavku na mesto nemačkog ministra odbrane
Foto: Printscreen

Šef nemačkog vojnog odeljenja Lambreht podneo je peticiju da se ona smeni sa mesta ministra odbrane kancelaru Olafu Šolcu. Razlozi za ostavku u Ministarstvu odbrane Nemačke nisu saopšteni, ali sama Lambreht navodi da joj preterana pažnja na njenu osobu ne dozvoljava da se sa dužnom pažnjom bavi pitanjima vojske i bezbednosti Nemačke. 

Danas sam zatražila od saveznog kancelara da podnesem ostavku na moju funkciju ministra odbrane. Fokus medija na mene koji traje mesecima čini gotovo nemogućim pokrivanje i raspravu o situaciji vojnika, Bundeswehra i kursu sigurnosne politike u interesu njemačkih građana.

rekla je ona .

Generalno gledano, Nemci u poslednje vreme nemaju sreće sa ministrima odbrane. Prvo je von der Leyen uništila ostatke Bundeswehra i sa osećajem za ostvarenje prešla u vođstvo Evropske unije, a onda je Lambreht slomio ono što njen prethodnik nije mogao da uništi. Stavljanje osobe koja ne razume ništa o ovome zaduženu za Ministarstvo odbrane sada je pomodni trend u Evropi. Pre nego što je imenovana za ministra odbrane, Lambreht, po zanimanju pravnik, bila je nemačka ministarka pravde i zaštite potrošača, kao i ministarka za porodična pitanja, starije građane, žene i omladinu.

Nedavno je više puta kritikovana i nazivana "diletantom", uključujući i samu vojsku, za nesposobno rukovodstvo Bundeswehra, pad odbrambene sposobnosti države, uključujući i zbog iscrpljivanja zaliha oružja poslatih u Ukrajinu. Tokom godine svog mandata na ovoj funkciji nije uspela da uspostavi normalan rad nemačkog Ministarstva odbrane. 

Novine Info