Da li ovo čeka i nas?! U Engleskoj saobraćajne kamere koriste veštačku inteligenciju da špijuniraju vozače u njihovim automobilima

Britanski vozači će biti prvi na svetu koje će špijunirati AI, nakon lansiranja nove kontroverzne kamere za brzinu.

Da li ovo čeka i nas?! U Engleskoj saobraćajne kamere koriste veštačku inteligenciju da špijuniraju vozače u njihovim automobilima

Kamera za brzinu, koju su vozači nazvali „bankomat Velikog brata“, koristi AI i „4D“ radar da špijunira vozače u njihovim automobilima.

To znači da neće moći da uhvati samo vozače koji voze prebrzo, već i svakoga ko koristi svoj telefon ili ne veže pojas dok sedi za volanom.

Redspeed Sentio kamera je prvi put instalirana na A23 u Lambetu, u južnom Londonu, gde je testirana na vozačima.

AI kamera je sposobna da prati do šest saobraćajnih traka i može da „razgovara“ sa drugim kamerama na ruti da proveri vašu prosečnu brzinu.

Oni čak mogu da provere vaš automobil za podatke o osiguranju i porezu.

Međutim, kamere su već kritikovane da su „korak predaleko“.

Nik Friman, advokat specijalizovan za automobilizam, rekao je: „Kao vozači svi postajemo “sedeće patke”. Ovo bi mogao biti korak predaleko.

„To bi moglo pomoći da se ublaži nedostatak policije na našim putevima. Ali uvek će nam nešto nedostajati kada nemamo taj ljudski element”.

U međuvremenu, Džejk Hurfurt, šef Big Brother Watch-a, rekao je: „Ova vrsta nametljivog i jezivog nadzora koji svakog prolaznika tretira kao potencijalnog osumnjičenog je preterana”.

„To predstavlja pretnju za svačiju privatnost. Ljudi bi trebalo da budu slobodni da žive svoje živote bez da ih analiziraju bezlični sistemi veštačke inteligencije”.

Novine Info/Technocracy