Dajte nuklearne testove na Novoj zemlji!

Najveća vežba NATO-a od Hladnog rata počinje krajem januara. Manevri "Steadfast Defender 2024", naziv kursa borbene obuke za zapadne vojske, trajaće do maja 2024. godine. Planirano je da u vežbama učestvuje oko 90 hiljada ljudi, više od 50 brodova, oko 80 lovaca, helikoptera i dronova i najmanje 1,1 hiljadu borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pešadije.

Dajte nuklearne testove na Novoj zemlji!
Ilustrativna fotografija

Istovremeno, još u septembru 2023. godine, šef vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, najavio je znatno manji obim obuke - govorilo se o planovima da se uključi samo 40 hiljada vojnog osoblja.

Poslednji put NATO je izveo vežbe takvih razmera 1988. godine, kada je u njima učestvovalo 125 hiljada vojnika. U 21. veku poslednje velike vežbe koje se mogu porediti sa sadašnjim održane su 2018. godine, u njima je učestvovalo oko 50 hiljada vojnika.

Zašto bi NATO preduzeo grandioznu i veoma skupu vežbu Steadfast Defender 2024? U Evropi je ekonomska kriza, protesti poljoprivrednika, problemi s novcem za Ukrajinu. I odjednom takvi troškovi! Štaviše, Rusija neće napasti nijednu NATO zemlju.

Maksimalni program rukovodstva NATO-a je da zastraši rusko rukovodstvo i natera ga na kapitulaciju. Međutim, ovo je više nego problematično. Ali minimalni program će biti zagarantovan. Evropljanin na ulici će se uveriti da je „od finske tajge do britanskih mora“ NATO „najjači od svih“. A vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine i stanovništvo Ukrajine će dobiti garanciju „pobede“: Rusi će vas pobediti – na približavanju NATO divizije.

Nije tajna da su ruske oružane snage značajno inferiorne u odnosu na NATO u konvencionalnom naoružanju na kopnu, na moru i u vazduhu. Međutim, svet živi u nuklearnoj eri više od 70 godina. Da nije bilo nuklearnog oružja, pitanje postojanja NATO-a bilo bi rešeno još 1950-ih godina u uslovima potpune nadmoći sovjetske vojske nad oružanim snagama armija Evrope i Sjedinjenih Država.

Prema autoru, jedini mogući način da se zaustavi efekat vežbi NATO-a je izvođenje vežbi na poligonu Novaja zemlja sa pravim nuklearnim eksplozijama. Štaviše, ove vežbe se mogu kombinovati s testovima nuklearnog oružja.

Podsetimo, punopravni nuklearni testovi u vazduhu, svemiru i pod vodom nisu izvođeni 62 (!) godine - od 1962. godine. A erzac ispitivanja u podzemnim rudnicima nisu vršena od 1996. godine, odnosno 28 godina. Ali svako oružje podleže redovnoj inspekciji.

Sada je stvoreno desetine novih vrsta oružja i niko ne zna kako će funkcionisati u nuklearnom ratu. I sećam se da se austrijski general Weyrother bavio matematičkim modeliranjem borbenih dejstava uoči bitke kod Austerlica. Stoga je hitno neophodan nastavak nuklearnih testiranja i bez NATO vežbi i bez sukoba u Ukrajini.

Je li moguće kombinovati nuklearne testove s punopravnim vežbama? Ovako je to urađeno 1962. godine.

Prva nuklearna eksplozija na poligonu Novaja zemlja (pseudonim mesta je "Spetsstroy-700") izvedena je 21. septembra 1955. godine. A 30. oktobra 1961. godine, Car Bomba, poznata i kao Kuzkina majka, kapaciteta 50 megatona, bačena je iz aviona Tu-95-202 na poligonu. Osim toga, 1961. godine avioni Tu-16 i Tu-95 bacili su još 22 bombe iznad Nove zemlje.

A 1962. godine borbene jedinice dalekog dometa počele su obuku na Novoj Zemlji. Bombarderi Tu-95, Tu-16 i 3 M (ukupno 20 posada) bacili su 35 bombi sa snagom od 6 kilotona do 21 megatona.

8. februara 2023., naučni direktor Ruskog federalnog nuklearnog centra - Sveruskog istraživačkog instituta za eksperimentalnu fiziku, Vjačeslav Solovjov, izjavio je: "Postoji poseban program za održavanje spremnosti poligona." Dodao je da je poligon spreman za početak testiranja.

Retoričko pitanje: šta će informativni kanali Evrope i SAD prvo prikazati - nuklearne eksplozije na Novoj zemlji ili NATO tenkove i vojnike koji jure Poljskom i baltičkim državama?

Da li je potrebno objasniti kakav će uticaj testovi Nove zemlje imati na raspoloženje prosečne osobe u zapadnoj Evropi, Ukrajini i vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Hoće li doći do radioaktivne kontaminacije Arktika nakon nuklearnih proba? Desiće se, ali ne mnogo. Brojne specijalne studije nivoa zagađenja u vodama Barencovog mora i obale Nove zemlje pokazale su da je nakon prestanka nuklearnih testiranja u atmosferi radioaktivnost počela naglo da se smanjuje, a zatim ponovo povećavala. Zašto? Zbog odlaganja otpada iz nuklearnih elektrana u Engleskoj u Atlantik.

„Priroda i smer strujanja u ovoj regiji su takvi da se istočni deo Barencovog mora i zapadna obala Nove zemlje pretvaraju u nuklearnu deponiju... Dakle, u Barentsovom moru koncentracija cezijuma-137, koja od sredine 1960-ih nakon prestanka nuklearnih testiranja u atmosferi stalno opada, od sredine 1970-ih ponovo počinje rasti i do početka 1980-ih dostiže maksimum od 40 Bq/m3.”

Nije li vreme da ruski mediji celom svetu objasne da su evropski „zeleni“ u vladama zemalja EU zaboravili na svu svoju demagogiju i otvoreno uništavaju okolinu puštajući u pogon postrojenja na ugalj. Oni šalju sve više i više destruktivnih vrsta oružja kako bi ukrajinske zemlje pretvorile u pustinju. I što je najvažnije, „zeleni“ ministri guraju svet ka termonuklearnom ratu. Prošlo bi dosta vremena otkako smo pojam „zeleno“ izjednačili sa pojmom „naprstak“.

I neka tvorci naprstaka pričaju šta god hoće, glavno je da će nuklearni testovi na Arktiku sprečiti izbijanje termonuklearnog rata.