Devojčica (8) umalo umrla zbog TikTok izazova: Prvo je izgubila svest, a onda srušila i udarila glavom o beton

To je virtuelna "igra davljenja" koja je postala popularna pre oko dve godine na TikToku među decom

Devojčica (8) umalo umrla zbog TikTok izazova: Prvo je izgubila svest, a onda srušila i udarila glavom o beton
Printscreen/ Instagram

Devojčica (8) sa severa Grčke jedva je preživela TikTok izazov koji je popularan i među decom u Srbiji.

Naime, ona je izgubila svest dok je pokušavala da ispuni izazov "blackout challenge". Zapravo, ona je zatvorila oči i držala dah sve dok nije izgubila svest a onda je pala i jako udarila glavu.

- Umalo je izgubila život da bi završila taj izazov. Zatvorila je oči i držala dah, samo da bi pobedila. Sve se dogodilo u školi. U jednom trenutku je izgubila svest, pala je i udarila glavu. Završila je u bolnici - ispričao je član porodice povređene devojčice.

Podsetimo, reč je o onlajn izazovu u kom se od korisnika traži da zadrže dah što duže mogu i snime svoje reakcije lica i tela. To je virtuelna "igra davljenja" koja je postala popularna pre oko dve godine na TikToku među decom.

Kako su ranije izveštavali svetski mediji, zabeleženo je nekoliko smrtnih slučajeva među decom. Prema rečima stručnjaka, ono što se zaista dešava sa ovim konkretnim izazovom je nedostatak kiseonika u mozgu, kao što se dešava kada se neko davi.

U ovoj igri, ako neko zadrži dah duže od tri minuta, može da doživi neko oštećenje mozga, dok, kako ističu stručnjaci, ako je kiseonik u mozgu nizak duže od pet minuta, to dovodi do smrti. Deca koja su ovo probala imala su crvene oči, tragove na vratu, jake glavobolje, ali i osećaj dezorijentacije.

Nije poznato u kakvom je devojčica sada stanju i koliko teške povrede glave je zadobila prilikom pada.