DF bio spreman da odustane od mesta premijera: I dalje bez dogovora o novoj vladi Crne Gore

Predstavnici partija parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine ni danas nisu uspeli da se dogovore o izboru mandatara za formiranju nove vlade i o sastavu novog skupštinskog rukovodstva.

DF bio spreman da odustane od mesta premijera: I dalje bez dogovora o novoj vladi Crne Gore
© Sputnik / Boban Novović

Sastanak, koji je održan u crnogorskom parlamentu, okončan je oko 20 časova bez konkretnog dogovora.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da su iscrpljene sve mogućnosti za postizanje dogovora u ovom sastavu.

„To znači da ću pozvati na sastanak predsednike svih stranaka koji nisu danas bili na sastanku“, kazao je Mandić, preneo je portal RTCG.

Mandić je naveo da je DF njega kandidovao za mandatara, URA je predložila Dritana Abazovića a Demokratska Crna Gora je saslušala predloge i određivala se o tome.

Želeći da deblokiramo razgovore, saopštili smo kolegama da smo spremni da odustanemo od mesta premijera, od te kandidature ali da dođemo do dogovora i da nastavimo posao koji su nam građani zadali 30. avgusta. No, i pored toga, dogovora nije bilo. Predloženo je od strane predsednika Prave Crne Gore da premijer bude Miodrag Lekić ali oni koji su predložili svog kandidata to su odbili“, rekao je Mandić.

On je istakao da postoji volja da se postigne dogovor i da se formira vlast, ali da očito nema kompromisa po pitanju izbora konkretnog kandidata.

Stara parlamentarna većina već je imala tri sastanka. Ranije je usaglašeno da partije dostave i predloge kada su u pitanju imenovanja na ključne pozicije. Ciljevi i programski principi nove vlade već su definisani.