DRAMA NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Porodica iz Srbije sa detetom (2) isplovila kajakom iz Čanja, pa nestala (FOTO)

VOŽNjA kajakom po nepovoljnim, promenjivim vremenskim prilikama mogla se kobno okončati po par iz Srbije i njihovo dete od nepune tri godine.

DRAMA NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Porodica iz Srbije sa detetom (2) isplovila kajakom iz Čanja, pa nestala (FOTO)
Foto: uprava pomorske sigurnosti

Srećom spašeni su nakon što su duže od 12 sati proveli na moru i pustoj plaži na koju je moguće pristupiti samo plovilima. Zbog dugog boravka na moru, dete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dete, spašeni su u utorak veče.

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati.

-Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore. U akciji traganja i spašavanja učestvovali su UPSUL, pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar - naveli su iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL).

Foto: uprava pomorske sigurnosti

Pomorsko-operativni centar primio je u 20:28 sati poziv da su tri osobe, dve odrasle i dete, isplovile kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka. Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do.

- Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stenovite obale. Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gde su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stenovitog i opasnog predela iza Čanja ka Buljaricama - navode u UPSUL.

U 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gđe su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

- Akcija je spovedene u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gde su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore - poručuju iz UPSUL.S obzirom na to da je turistička sezona počela, kako poručuju iz UPSUL ovakvi slučajevi nas opominju.

- Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na “divlje plaže“ obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru - poručuju iz UPS