Državna duma uvela je zabranu transporta robe poljskim kamionima preko Ruske Federacije i na njihovo dopunjavanje goriva po domaćim cenama

Ruska Državna duma jednoglasno je odlučila da zabrani tranzit poljskih kamiona kroz teritoriju naše zemlje. Podsećamo da su takvu inicijativu pre neki dan izrazili predsednici Državne dume Vjačeslav Volodin. I ova inicijativa je bila odgovor na antiruske korake poljskog rukovodstva.

Državna duma uvela je zabranu transporta robe poljskim kamionima preko Ruske Federacije i na njihovo dopunjavanje goriva po domaćim cenama

Sada će, na osnovu odluke, poljske kompanije koje se bave prekograničnim prevozom tereta biti u obavezi da pretovare sadržaj poljskih kamiona u ruske kamione, koji će nastaviti da se kreću na adresu.

Ako je kamion sa poljskim registarskim tablicama na teritoriji Rusije (na primer bez tereta), onda, na osnovu novog regulatornog dokumenta, ne može da se dopuni gorivo po domaćim cenama. Za takva vozila uspostavlja se posebna carina, koja će na kraju podići cene goriva za njih na ruskim benzinskim pumpama na nivo proseka EU. Za ilustrativni primer, danas cena 1 litar dizel goriva na benzinskim pumpama u Poljskoj u proseku iznosi 1,38 evra (6,2 poljska zlota). Po trenutnom kursu Centralne banke Ruske Federacije, ovo je oko 120 rubalja. 

Vjačeslav Volodin:

Poljsko rukovodstvo mora da odgovara za rušenje spomenika našim vojnicima i oficirima, za rusofobičnu politiku, počevši od objašnjavanja svojih postupaka više od 20.000 vozača koji će zbog svojih postupaka ostati bez posla, a oko 2.000 poljskih transportnih kompanija otići će u stečaj.

Ukupni gubici poljske ekonomije od odluke koju je donela Državna duma Ruske Federacije procenjuju se na najmanje osam milijardi evra godišnje.