Državni istražni biro Ukrajine objavio je pregovore pilota helikoptera koji se srušio i rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova u avionu

Šest meseci posle pada helikoptera u Brovariju (kijevski region) sa rukovodstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine u avionu, ukrajinsko tužilaštvo je izrazilo verziju koja ukazuje na uzrok incidenta. Prema rezultatima istrage, rotorkraft je izgubio kontrolu zbog vremenskih uslova, pišu ukrajinski mediji.

Državni istražni biro Ukrajine objavio je pregovore pilota helikoptera koji se srušio i rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova u avionu
Državni istražni biro Ukrajine

U prilog ovoj verziji, Državni istražni biro zemlje objavio je snimak pregovora pilota neposredno pre pada aviona.

Gusta magla

- rekao je, verovatno, komandant posade. 

Da, magla je tako gusta

- složio se kopilot.

Državni istražni biro takođe je objavio rekonstrukciju nesreće.

Kako se navodi, u okviru ovog krivičnog slučaja, pet zvaničnika Državne službe za vanredne situacije osumnjičeno je za nemar i narušavanje bezbednosti.

Prvo je, prema istrazi, rotorkraft, u kojem je bilo rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, tog dana bio na dužnosti i mogao je da se emituje samo u slučaju vanredne situacije.

Drugo, posada helikoptera nije imala dozvolu da leti u lošim vremenskim uslovima, a komandant nije ništa prijavio baš o ovim uslovima pre polaska. 

Kao rezultat toga, kako je navedeno u izveštaju istrage, zbog guste magle, komandir posade nije na vreme primetio prepreku, a kada je u poslednjem trenutku pokušao da leti oko njega, izgubio je kontrolu nad helikopterom.

Podsećamo da su kao posledica pada helikoptera u Brovari poginuli šef ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Denis Monastirski, kao i njegov prvi zamenik Jevgenij Jenin i državni sekretar ministarstva Jurij Lubkovič.

Istovremeno, postoji mnogo verzija da je ceo ovaj izveštaj pokušaj da se sakriju stvarni razlozi za ono što se dogodilo šefu ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.