ERDOGAN TRAŽI ALTERNATIVU: Turski predsednik izdao važan nalog ministrima posle sastanka sa Putinom

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan naložio je ministrima u Vladi Turske da s Moskvom razrade alternative ruskom platnom sistemu „Mir“, a u narednim satima turski lider će održati sastanke u vezi s tom temom, prenosi dopisnik televizijskog kanala „Haber“ iz Istanbula.

ERDOGAN TRAŽI ALTERNATIVU: Turski predsednik izdao važan nalog ministrima posle sastanka sa Putinom
Foto: EPA

Predsednik Turske je izjavio da bi u petak mogla biti doneta odluka o daljem korišćenju ruske platne kartice „Mir“ u Turskoj. List „Yeni Şafak“ je u petak ujutru objavio da SAD prete sankcijama turskim bankama zbog korišćenja ruskog platnog sistema „Mir“.

- Ministrima je naloženo da s Moskvom razrade alternative platnom sistemu 'Mir'. Pregovori s ruskom stranom su vođeni u okviru nadležnih resora, pre svega s ministrima. U narednim satima Erdogan će imati sastanke u vezi s tom  - preneo je televizijski kanal ne precizirajući kakve alternative razmatraju Moskva i Ankara.

Turske „Išbanka“ i „Denizbanka“ u ponedeljak su saopštile da su obustavile korišćenje ruskih platnih kartica „Mir“, uz obrazloženje da je odluka doneta zbog sankcija SAD i Velike Britanije Rusiji. Prijem platnih kartica „Mir“ u inostranim bankama, pre svega turskim, zavisiće od pozicije samih kreditnih kartica, objašnjeno je u pres-službi tog platnog sistema.

Erdogan se sa Putinom sastao 5. avgusta u Sočiju, kada su ove kartice bile jedna od tema razgovora.

- Sa Putinom sam se dogovorio o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama, to će, naravno, doneti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica 'Mir'. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu takođe ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu. Naravno, to je veoma, veoma pojednostavljen sistem i za njih i za nas. Tokom ove posete takođe su održani sastanci predsednika Centralne banke Rusije i naše Centralne banke - rekao je tada Erdogan.

Novine Info/Sputnik