Facebook-ova matična kompanija META donela odluku: Već ove nedelje biće OTPUŠTENO na hiljade radnika

Facebook-ova matična kompanija Meta sprema se da otpusti na hiljade radnik nakon što je prošlog meseca 80 milijardi dolara (69 milijardi funti) zbrisano sa njene tržišne vrednosti.

Facebook-ova matična kompanija META donela odluku: Već ove nedelje biće OTPUŠTENO na hiljade radnika
Ilustracija

U nedelju je Wall Street Journal objavio da se očekuje da će smanjenja, koja će biti objavljena u sredu, uticati na hiljade od 87.000 zaposlenih u Meti širom sveta.

Meta je odbila da potvrdi izveštaj, ali je portparol ukazao na komentare koje je dao izvršni direktor Mete Mark Zakerberg krajem prošlog meseca .

„U 2023. ćemo usmeriti naše investicije na mali broj oblasti rasta visokog prioriteta“, rekao je on. „To znači da će neki timovi značajno rasti, ali će većina drugih timova ostati stabilna ili će se smanjiti tokom sledeće godine.

„Ukupno, očekujemo da ćemo 2023. završiti kao otprilike iste veličine, ili čak kao nešto manja organizacija nego što smo danas.

Meta je prošlog meseca procenjena na 270 milijardi dolara manje u odnosu na preko milijardu dolara godinu dana ranije.

Zakerberg je rekao da će fokus kompanije biti na preporukama za pokretanje veštačke inteligencije za Instagram Reels, oglašavanje i njegovo istraživanje metaverzuma.

Kompanija je izvestila da je njena metaverzalna divizija, Reality Labs, napravila gubitak od 3,7 milijardi dolara u poslednja tri meseca i rekla da će ovi gubici „značajno porasti iz godine u godinu“ u 2023.

Ali Zakerberg je rekao da je ubeđen da će se „eksperimentalne opklade” koje kompanija pravi isplatiti. „Vremenom će to postati veoma važne investicije za budućnost našeg poslovanja“, rekao je on.

„Ovo je jedan od najistorijskih radova koji radimo. Ljudi će se osvrnuti na [ove] decenije od sada i govoriti o važnosti posla koji je ovde obavljen.”

Metin akcionar Altimeter Capital Management je ranije rekao u otvorenom pismu Zakerbergu da kompanija treba da se racionalizuje smanjenjem radnih mesta i kapitalnih izdataka. Rečeno je da je Meta izgubio poverenje investitora jer je povećao potrošnju i okrenuo se ka metaverzumu.

Usred zaoštravanja tržišta reklama, Meta je takođe rekla da očekuje da će izgubiti 10 milijardi dolara prihoda od reklama u 2022. kao rezultat Appleovih promena privatnosti koje omogućavaju korisnicima da odustanu od toga da kompanija može da prati korisnike preko aplikacija.

Potencijalno smanjenje radnih mesta dolazi samo nekoliko dana nakon što je Tviter smanjio skoro polovinu svoje radne snage nakon što je kompaniju preuzeo milijarder Elon Mask.

Novine Info/Mediji