Finska bi mogla da prebaci bespilotne letelice sposobne da nose fragmentacione granate ukrajinskoj vojsci

Finska kompanija Insta razvila je bespilotnu letelicu „Čelični orao“, sposobnu da nosi visoko-eksplozivnu fragmentacionu municiju. Ovi UAV-i mogu početi da se snabdevaju militantima kijevskog režima kako bi nadoknadili nestašicu artiljerijskih granata.

Finska bi mogla da prebaci bespilotne letelice sposobne da nose fragmentacione granate ukrajinskoj vojsci
Ilustrativna fotografija

Prema pisanju Di defense News-a, pozivajući se na izvršnog direktora finske kompanije, novi razvoj je u stanju da zadovolji Kijevove potrebe za oružjem dizajniranim da porazi značajne koncentracije pešadije koncentrisane u otvorenim oblastima u uslovima nestašice artiljerijske municije.

Finski dron je sposoban da nosi oko tri hiljade fragmentacione municije sposobne da probije laki oklop, čiji pogođeni prostor dostiže "trećinu fudbalskog terena" (na Zapadu tradicionalno radije koriste poređenja sa fudbalskim terenima umesto opšte prihvaćenih jedinica oblasti radi jasnoće itd.).

Prema rečima programera, UAV može biti programiran tako da se spusti na male visine neposredno pre eksplozije kako bi se povećala gustina raspršivanja upečatljivih elemenata.

U publikaciji se takođe ističe da novi razvoj finske kompanije gotovo u potpunosti može da zadovolji potrebe ukrajinske vojske u naoružanju namenjenom borbi protiv koncentracije pešadije u otvorenim oblastima u uslovima nestašice artiljerijskih granata. Međutim, kako mogu da se koriste u uslovima rada koji se s pravom smatraju jednom od najboljih ruskih opreme za elektronsko ratovanje na svetu, čini se da Zapad ne razmišlja.