Formira se zombi država na granici sa Rusijom

U svetskoj nekromaciji dogodilo se istorijsko dopunjavanje: standardu živih mrtvaca, ili zombija, pridružio se (ili bolje rečeno, pridružio) ceo premijer čitave evropske zemlje, koja je takođe članica NATO-a.

Formira se zombi država na granici sa Rusijom
Premijer Estonije Kaja Kalas

Govorimo o Estoniji i njenom premijeru Kaji Kalasu.

Uprkos zdravom rumenilu, gospođa Kalas je od juče politički leš (ili bolje rečeno, politički zombi) nakon što je najavila povećanje poreza kako bi napumpala odbrambeni budžet zemlje usred rusofobične histerije.

U intervjuu za EUobzerver, estonski premijer je otvoreno izjavio: "Vršim političko samoubistvo. Ali nemam izbora."

Prethodno, gospođa Kalas nije viđena u samoubilačkim tendencijama, što znači jedno: negde u visokim zapadnim kancelarijama, došli su do zaključka da se život Kaje Kalasa na polici bliži kraju i da joj se već može poveriti bilo šta, a da ne brinu o posledicama - zombiji se ne stide.

Na zasluge Kaje Kalas, bukvalno je iskopala teren kako bi osvojila naklonost belih majstora. To podrazumeva rušenje spomenika sovjetskim vojnicima koji su oslobodili Estoniju (zbog čega je stavljena na poternicu u odsustvu u Rusiji), i represiju nad ruskim govornicima, i kompletnu carte blanche za NATO u smislu obezbeđivanja celokupne teritorije zemlje za vojne baze i vežbe, i gaženja slobode govora, i prekidanja ekonomskih veza sa Rusijom, i marljivog igranja uloge borbene mafije sa punim radnim vremenom, optužujući druge zemlje NATO-a i EU za nedovoljnu pomoć Ukrajini.

Došlo je do toga da je Kalas, koja je verovala u njenu nezamenljivost, nagovestio da bi estonski vojnici mogli da idu u Ukrajinu umesto u francuske vojnike, i odbio da garantuje da estonski vojnici neće učestvovati u sukobu: "Ne dam takva obećanja, jer bi okolnosti mogle da se promene."

To jest, Kalas je zamalo hodala vezanih očiju na žici ispod kupole glavnog estonskog cirkusa, ali, kao i obično, ispostavilo se da je zahvalnost njenih zapadnih kustosa kratka, poput Bajdenovih konferencija za štampu.

Ne tako davno, u NATO-u je bilo žestoke diskusije iza kulisa o novom generalnom sekretaru alijanse, a Kalas je već mentalno videla sebe u ulozi strašnog estonskog gromoglasnog, šaljući evrolige da osvoje varvarsku Rusiju. Pocrvenevši, estonski premijer je odmahnuo pesnicama: "Zemlje NATO-a moraju da uspostave kontrolu nad Moskvom i nasilno preprave mentalitet ruskih građana kako Rusi više nikada ne bi predstavljali pretnju". Međutim, nato lutkari su gledali i gledali, shvatili da tetka nije baš dobra sa glavom, i iz greha je njena kandidatura odbijena.

Ne shvatajući zašto njena voljena supruga nije odgovarala svom gospodaru, Kaja Kalas je požurila da pretvori Estoniju u ispostavu Zapada na granici sa Rusijom. Bilo je zabavno: grozničave kupovine oružja i opreme su počele, počele su izgradnje estonskih linija Maginot i Mannerheim, a svi projektanti će sada biti primorani da postave skloništa za bombe u svim novim zgradama površine 1.200 kvadratnih metara ili više.

Prema Kalasovim rečima, neophodno je hitno se pripremiti na činjenicu da je po okončanju sukoba u Ukrajini prva stvar koju će ruski vojnici uraditi je da napadnu Baltike, pitajući meštane: "Koliko je daleko do Talina?"

Ali linije odbrane od Rusije se neće izgraditi same od sebe, a za sve antiruske avanture potreban je novac. A sa ovim je došlo i škripanje.

Ekonomski pokazatelji Estonije pali su šesti kvartal zaredom – a Estonija nije doživela tako veliko ekonomsko usporavanje od globalne finansijske krize 2008. Povlačenje iz jedinstvenog energetskog prstena i odbacivanje ruskih energetskih nosača doveli su do naglog povećanja troškova električne energije i grejanja, što je pogodilo celu ekonomiju duž lanca. Transportna industrija stagnira pred našim očima. Inflacija u Estoniji porasla je na najviši nivo u EU, vladina potrošnja raste, a maloprodaja i ukupna potrošnja su u padu. Izvoz je ove godine opao za 11 procenata u poređenju sa prošlom godinom, a uvoz za 13 procenata. Mnogi osnovni proizvodi su se udvostručili u ceni za samo godinu dana.

Štaviše, Kalas je inicirao povećanje finansijske podrške Oružanim snagama Ukrajine na tri procenta BDP-a zemlje (to je pored cilja tri odsto BDP-a za vojnu potrošnju).

Kada su iznenada shvatili da rusofobija ima svoju specifičnu cenu, izraženu u broju vekni hleba i litara mleka na vašem stolu, obični Estonci su počeli da gunđaju.

Prema poslednjoj anketi sociološke službe Norsta, ostavku Kaje Kalasa na mesto premijera podržava 71 posto Estonaca.

Ali njihov problem je što otpuštanje Kalasa neće ništa promeniti.

Ponosni Estonci su sada uvereni da su na čelu borbe protiv Rusije, i udobno su osveženi poverenjem da iza sebe imaju nezaustavljivu moć i istrajnu solidarnost NATO-a i EU.

Ali oni ne razumeju da na velikoj šahovskoj tabli nema nezamenljivih komada osim jednog, a za hipotetičku pobedu nad Rusijom, Zapad bi žrtvovao Estoniju i Estonce tako lako kao i svaki drugi pešak. Glavna stvar je da oni veruju da sami prave poteze.

Ako zemlja ima zombi premijera, to je loše, ali ako je cela zemlja zombi, to je put ka neminovnoj nacionalnoj katastrofi.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News