FRANCUSKA NAREDILA EPLU: Nema prodaje ajfona 12 zbog nivoa zračenja

FRANCUSKA je naredila Eplu da prestane da prodaje ajfon 12 u toj zemlji jer emituje previše elektromagnetnog zračenja.

FRANCUSKA NAREDILA EPLU: Nema prodaje ajfona 12 zbog nivoa zračenja
Foto: AP

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) koja upravlja radio-frekvencijama juče je, takođe, poručila tehnološkom gigantu da popravi postojeće telefone, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

ANFR je savetovao Epl da, ako ne može da reši problem putem ažuriranja softvera, mora da povuče svaki ajfon 12 ikada prodat u Francuskoj.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije nastojala da ublaži strahove od zračenja koje emituju mobilni telefoni.

Na svom sajtu SZO je navela da nema dokaza na osnovu kojih bi se zaključilo da je izlaganje elektromagnetnim poljima niskog nivoa štetno za ljude.

Ajfon 12 je prvi put pušten u prodaju u septembru 2020. i još se prodaje širom sveta.

Epl je u saopštenju naveo da osporava reviziju ANFR i istakao da mu je dostavio kako svoje laboratorijske rezultate, tako i rezultate trećih strana koji pokazuju da je uređaj usklađen sa svim relevantnim pravilima.

Američka kompanija je navela i da je ajfon 12 usklađen sa propisima o nivoima zračenja širom sveta.

Francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan Noel Baro rekao je za francuski list "Parizijen" da je odluka doneta zbog nivoa radijacije iznad prihvatljivog praga, preneo je Rojters.

On je rekao da je ANFR otkrio da je specifična stopa apsorpcije (SAR) ajfona 12 iznad zakonski dozvoljene.

-Očekuje se da će Epl odgovoriti u roku od dve nedelje, rekao je on i dodao da je, ako to ne učine, spreman da naredi povlačenje svih ajfona 12 koji su u opticaju.

Prema njegovim rečima, pravilo je isto za sve, uključujući digitalne gigante.

Francuska je 2020. proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja.