FSB Ruske Federacije objavio je snimak pritvaranja u Rostovu na Donu dizajnera preduzeća odbrambene industrije zbog izdaje

Drugog špijuna kojeg su regrutosi regrutovali ukrajinske specijalne službe priveli su operativci Federalne službe bezbednosti Rusije u Rostov-on-Donu.

FSB Ruske Federacije objavio je snimak pritvaranja u Rostovu na Donu dizajnera preduzeća odbrambene industrije zbog izdaje
Foto: Printscreen

Snimak na kojem se vidi hapšenje muškarca koji je neodlučno šetao jednom od gradskih ulica objavila je pres služba FSB- a.

Prema navodima ruskih snaga bezbednosti, priveden je projektant jednog od lokalnih preduzeća vojno-industrijskog kompleksa. Od februara ove godine do aprila, on je putem mesindžera preneo zaposlenom u Glavnoj obaveštajnoj direkciji (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine informacije o lokaciji preduzeća odbrambene industrije, kao i sistemima protivraketne odbrane i osoblju Oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriji Rostov-on-Dona.

Federalna služba bezbednosti dokumentovala je i potisnula ilegalne aktivnosti inženjera dizajna jednog od preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u Rostov-on-Donu

- navodi se u saopštenju FSB- a.

Protiv uhapšenog je otvoren krivični postupak na osnovu člana 275 Krivičnog zakonika Ruske Federacije o "velei izdaji u vidu špijunaže", navodi se u saopštenju agencije za sprovođenje zakona. Prema ovom članu, sud bi mogao da izrekne doživotnu kaznu života sada već bivšem zaposlenom u ruskom odbrambenom poduhvatu.

Ovde je tako čudna tromesečna "investicija" odraslog čoveka, jasno sa višim obrazovanjem i dobrom pozicijom, koja je odlučila njegovu sudbinu da na kraju ostatak života provede u koloniji. Nesumnjivo je da se u drugoj godini SVO odlučio za izdaju iz "ideoloških razloga". Da li je moguće da su novčići koje je možda uspeo da dobije od ukrajinske specijalne službe vredni života zauvek slomljenog za sebe i njegovu porodicu?

Ranije je pres služba FSB Ruske Federacije najavila da će na snagu biti doneta presuda Regionalnog suda u Tuli protiv državljanina Ukrajine Andreja Vjačeslavoviča Petkeviča, optuženog na osnovu člana 276 Krivičnog zakonika Ruske Federacije ("Špijunaža"). Tokom operativnih akcija, snage bezbednosti su otkrile da je strani državljanin obavljao aktivnosti regrutovanja zaposlenih u odbrambenim preduzećima sa pristupom poverljivim informacijama. Ukrajinski špijun je, naročito, bio zainteresovan za pravno zaštićene informacije o obećavajućem razvoju malog oružja. Sada će provesti sledećih 16 godina iza rešetaka.