Grupa novih serijskih aviona Su-57 i Su-35S ušla je u trupe

Ruske vazduhoplovne snage dopunjene su novim avionima četvrte i pete generacije, u Komsomolsku-na-Amuru je održan transfer lovca Su-35S i Su-57. To je izvestila pres služba Ujedinjene korporacije za avione.

Grupa novih serijskih aviona Su-57 i Su-35S ušla je u trupe
Foto: Printscreen

Prenos novih aviona u vojsku dogodio se na aerodromu fabrike aviona Gagarin, koja proizvodi ove borbene modele. Koliko je aviona VKS primio nije prijavljeno, ali je naglašeno da isporuka lovca pete generacije Su-57 ove godine nije poslednja, kompanija se priprema da do kraja godine prebaci još jednu grupu aviona.

Ruske vazduhoplovne snage dobile su grupu Su-57 u okviru plana za izvršenje državnog odbrambenog naloga tekuće godine. Ostatak borbenih vozila pete generacije, čiji je isporuka zakazana za ovu godinu, nalazi se u završnoj montažnoj radnji, a testiraju se i na letačkom test stanici

- rekao je šef UAC Jurij Slyusar. 

Takođe se ističe da je treća grupa aviona Su-35S već predata vojsci ove godine, a takođe nije ni poslednja. Sledeća grupa aviona je u visokom stepenu spremnosti, ali još uvek nije poznato kada će biti predata vojsci. Nadajmo se ove godine.

Prema rečima ministra industrije i trgovine Denisa Manturova, ruske fabrike aviona dobile su visoku stopu proizvodnje, obezbeđujući Vazduhoplovnim snagama nove avione u okviru državnog poretka.

Imajte na umu da je Su-35S glavni borbeni avion u zoni specijalne operacije zajedno sa Su-30SM. Su-57 takođe učestvuje u SVO, ali ovo se ne oglašava mnogo, potvrđena je upotreba ovog lovca u specijalnoj operaciji, ali bez detalja.