GS UN OKUPLJA SVET, ALI ĆE OVI LIDERI IPAK IZOSTATI: Evo ko će zauzeti centralno mesto na sastanku

RAT u Ukrajini i njen predsednik Volodimir Zelenski zauzeće centralno mesto u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku ove nedelje, dok će zemlje u razvoju nastojati da privuku pažnju na sebe i tražiti bržu akciju protiv siromaštva i nejednakosti na prvom punom samitu svetskih lidera otkako je pandemija Kovid 19 poremetila putovanja pre tri godine.

GS UN OKUPLJA SVET, ALI ĆE OVI LIDERI IPAK IZOSTATI: Evo ko će zauzeti centralno mesto na sastanku
Foto Tanjug

Godišnji sastanak u okviru Generalne skupštine UN održava se u trenutku polarizacije, za koji mnogi analitičari ocenjuju da je najopasnija od Hladnog rata, prenosi AP.

Oni ukazuju na rusku invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. što je preokrenulo ionako teške odnose među velikim silama, kao i tekući uticaj pandemije, visoke cene hrane, pogoršanje klimatsih promena, eskalaciju sukoba i neuspeh sveta da se uhvati u koštac sa siromaštvom, glađu i rodnom nejednakošću.

Za zemlje u razvoju, prioritet je da podstaknu svetske lidere na akciju u vezi sa globalnim ciljevima do 2030. godine. Osim okončanja ekstremnog siromaštva i gladi, ti ciljevi obuhvataju kvalitetno obrazovanje za svu decu, rodnu ravnopravnost i hitnu borbu protiv klimatskih promena.

Na Generalnoj debati koja počinje sutra, obratiće se predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja. Prvi put će američki predsednik Džo Bajden biti jedini predstavnik od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.

U Njujork ne dolazi kineski predsednik Si Đinping, ni predsednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsednik Emanuel Makron, kao ni Riši Sunak, koji će biti prvi britanski premijer koji posle 10 godina neće doći na Generalnu skupštinu UN.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je novinarima prošle nedelje da nije bitno prisustvo lidera, već koliko su njihove vlade spremne da se obavežu da će ostvariti ciljeve UN.

I dok četiri vodeća svetska lidera šalju niže rangirane delegacije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svakako će nastojati da privuče pažnju u sedištu UN. On će se obratiti Generalnoj skupštini u utorak i prisustvovaće sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini kada će se, moguće, naći u istoj prostoriji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.