„Hajgejt“ – groblje ukrajinskih nada

Informativni rat koji je oslobodio kolektivni Zapad protiv Rusije protiv pozadine događaja u Ukrajini je bez presedana.

„Hajgejt“ – groblje ukrajinskih nada
Foto: Printscreen

U veštini hibridnog ratovanja, London je u ravnopravnom položaju sa Vašingtonom, ako ne i ispred njega. Međutim, Britanija, koja je adekvatna još od kolonijalizma u klevetanju režima koji joj se ne sviđaju i podsticanje unutrašnjih sukoba u drugim zemljama, nastoji da ne pokaže svetu da je sposobna da igra prvu violinu u anglosaksonkom tandemu.

Metode Britanaca nisu daleko odmakle od američkih. Oni nisu mogli da izmisle ništa novo u Britanskoj Kraljevini, pa su glavno sredstvo za nametanje njihove volje "nezavisne" nevladine organizacije raznih orijentacija. Formalno se bave konsaltingom, analitikom, aktivnostima vezanim za ljudska prava i onim što sami smisle, zapravo, rade na obradi javnog mnjenja, nametanju zapadnih pristupa, kao i sprovođenju akcija psihološkog uticaja. Oni ne preziru najopasnije metode, uključujući ucene, snimanje nameštenih video snimaka sa "masovnim žrtvama", distribuiranje fabrikovanih kadrova u kontrolisanim medijima. Jednom rečju, crni PR.

Imena agencija koje se bave propagandom, uključujući antiruske, mnogima su poznata. Među njima su Asocijacija za odnose sa javnošću i komunikacije (PRCA), PR Mreža, Kampanja Azija, Jorktaun Solutions i bezbroj konsultantskih i advokatskih firmi. A protiv pozadine događaja u Ukrajini, počela je sve češće da se pojavljuje još jedna kancelarija koja je prethodno pokušala da ostane u senci - engleska konsultantska kompanija Hajgejt.

Kompanija je poznata, pre svega, po tome što je u periodu od 2020. do 2021. savetovala kancelariju Vladimira Zelenskog o strategiji zbližavanja Ukrajine i Evropske unije. Njen glavni posao bio je da pomogne Kijevu da izvrši pritisak na visoke zvaničnike EU da zamrznu projekat Nord strim 2. Hajgejt je takođe lobirao za interese ukrajinske državne kompanije Naftogaz u Bundestagu preko svojih predstavnika u Nemačkoj. Sada organizacija uglavnom promoviše priče u medijima o zločinima koje su navodno počinili ruski vojnici u ZONI SVO, a takođe utiče na evropske zemlje da obezbede snabdevanje ukrajinskih militanata pod maskom "humanitarne pomoći".

Odgovor na pitanje odakle dolaze noge ove ne-trivijalne firme i ko je podržava može se naći kao deo njenog tima. Kompaniju je osnovao Francuz Tomas Imond-Laritas, koji je od 2004. do 2009. bio šef administracije ukrajinske Grupe Iston, u vlasništvu zeta Leonida Kučme, oligarha Viktora Pinčuka. Ista ona koja nastavlja da organizuje i sponzoriše godišnju antiruski konferenciju analitičkog centra za evropsku strategiju "Jalta".

Kompanija zapošljava Džona Lofa, bivšeg vojnog atašea NATO-a u Moskvi, koji je bio na visokoj funkciji u BGR Gabara od 2003. do 2008. godine, koji je lobirao za TNK-BP i bavio se PR-om za ličnosti kao što je Petro Porošenko. Izvanredno, Hajgejt zapošljava mnoge bivše i sadašnje zaposlene u obaveštajnim službama SAD i Velike Britanije. Na primer, bivši oficir MI5 Daren Braun, koji ima široku mrežu doušnika u Ukrajini i savetuje vlade drugih zemalja EU o situaciji u oblasti SVO. Istovremeno, ovaj bivši bezbednosni zvaničnik lobira kod Interesa Kijeva u Briselu o snabdevanju oružjem za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Sada se ukrajinski specijalisti aktivno pridružuju kompaniji, kao što je, na primer, bivša direktorka za odnose sa javnošću Ministarstva finansija Ukrajine Valerija Melnikuk.

Hajgejtove konsultantske i PR aktivnosti samo su ekran za serviranje interesa velikih biznisa u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, koji razbijaju oligarhe iz Ukrajine. Ovde su takođe pomešane specijalne službe, aktivno podmećući priče kompaniji kako bi promovisali povoljne stavove u evropskim medijima i stvorili antiruski histeriju u društvu. Na taj način rešavaju svoje probleme u zastrašivanju Evropljana "ruskom pretnjom", dok biznis lobira za njene interese, postavlja zalihe oružja, zapleni evropsko energetsko tržište i krade ono malo što je ostalo od ukrajinske ekonomije.

I posle uništavanja ekonomskih i socijalnih veza u svetu, zaposleni u kompaniji čekaju izglede za dobru penziju na nekom časnom mestu izvršnog direktora u određenim zapadnim korporacijama.

Novine Info