Hrvatska neće imati bezbedno leto! Energetska mreža neće moći da se izbori sa potrošnjom!

Iako se struja u Hrvatskoj postepeno vraća, neki delovi gradova, poput jednog dela Dubrovnika, i dalje nemaju struju, a temperature dostižu 40 stepeni Celzijusa.

Hrvatska neće imati bezbedno leto! Energetska mreža neće moći da se izbori sa potrošnjom!
Shutterstock

Tačan uzrok ovog kolapsa još nije otkriven, a energetski stručnjak Ivica Jakić, koji je objasnio kako do ovakvog nestanka struje može doći u nekoliko zemalja.

Pored kvara jedne od trafostanica, nije isključena mogućnost preopterećenja sistema.

Ivica Jakić je rekao da je veliki problem u Dalmaciji predstavlja činjenica da nisu svi vlasnici stanova i apartmana, kojih je sve više i koji imaju klima uređaje, tražili dovoljan priključak struje u odnosu na planiranu potrošnju električne energije.

Zbog toga u špicu sezone može doći do izuzetnog povećanja potrošnje električne energije, a time i preopterećenja.

- Izračunajte da svaki klima uređaj troši oko 2 kV struje u zavisnosti od snage i da se to strahovito povećava.

Foto: Shuterstock

U Dalmaciji ima jako veliki broj stanova i skoro svi imaju klima uređaje.

To može uticati na povećanje od 25 kV snage po zgradi, a kada su projektovali i gradili ove stanove i apartmane, nisu svi tražili dovoljan priključak struje u odnosu na to koliko su mislili da će imati struje.

Prenosna i distributivna mreža u Hrvatskoj nije projektovana za takvu potrošnju.

S druge strane, u Dalmaciji nije izgrađeno mnogo solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju, a one bi rasteretile prenosni sistem.

Ako je uzrok prekomerna potrošnja, onda još nećemo imati bezbedno leto jer će se kvarovi samo povećavati - rekao je Jakić za "Indeks".

Foto: Shutterstock

U Evropi postoje ENTSO sistemi. To je energetski operater cele Evrope koji brine o svim dalekovodima u Evropi.

Kada se broj uređaja poveća, u slučaju ekstremne potrošnje može doći do zagušenja u prenosnom sistemu. To je energetski operater cele Evrope.

Taj dalekovod, koji ide od Crne Gore preko Bosne i Hercegovine do Hrvatske, povezan je sa Albanijom i Grčkom, a Grčka je najveći potrošač električne energije u ovom delu Evrope.

Nadalje, ovaj dalekovod ide i spaja se ovdje kod Konjskog u Dalmatinskoj zagori i odatle ide na severozapad prema Rijeci.

Drugi krug ide preko Mostara do Ernestinova kod Osijeka i zatvara krug na severu Hrvatske kod Koprivnice.

On čini krug koji zatvara proizvodnju i potrošnju električne energije u Hrvatskoj i preko Mostara je povezan sa Bosnom i Hercegovinom i dole do Crne Gore, gde omogućava da struja cirkuliše u sistemu.

Foto: printscreen RTS

Hrvatska neće moći da pregura leto

Kada dođe do prekomerne potrošnje električne energije, iako još ne znamo tačan uzrok, može doći do zagušenja u energetskom sistemu, pa pojedine grane potrošnje koje koriste dalekovode počinju da opadaju.

Ako dođe do većeg kvara na nekoj od trafostanica ili ako dođe do požara, onda se ceo sistem blokira i raspada, kao što se danas dogodilo. Šta je uzrok tome, ostaje da se vidi - zaključio je on.

Kada je u pitanju prekomerna potrošnja, činjenica je da je hrvatski energetski sistem nedovoljan za veliku potrošnju električne energije u špici sezone.

Takođe je nedovoljan za dobijanje velike količine električne energije iz obnovljivih izvora energije.

- I zato se sada gura izgradnja novog paralelnog sistema u Dalmaciji koji će svu solarnu i vetroelektrinu prikupiti i staviti u mrežu. Ali problem je kompenzacija. Zašto DSO i HOPS dve godine nisu pokušali da pošalju struju koja se nudila? Zato što ne znaju ko će to platiti – građani, potrošači ili država, jer su naknade izuzetno visoke - rekao je on.