HRVATSKA SE SPREMA ZA SNAŽNE OLUJE: Za dva dela ove zemlje izdato crveno upozorenje

ZA DVA regiona u Hrvatskoj proglašeno je crveno upozorenje, a za većinu zemlje narandžasto. Očekuje se nova oluja, moguće s olujnim vetrovima, običnom kišom i gradom.

HRVATSKA SE SPREMA ZA SNAŽNE OLUJE: Za dva dela ove zemlje izdato crveno upozorenje
Foto: Printskrin

Slovenačka agencija za životnu sredinu (Arso) danas je za područje cele Slovenije, u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narandžasto upozorenje za olujno nevreme. Prema Arsu, moguće je snažno nevreme, s gradom i udarima vetra i gromova.

DHMZ je danas objavio crveno upozorenje za riječku i dubrovačku regiju. U riječkoj regiji upozorenje je izdato zbog grmljavinskog nevremena, a u dubrovačkoj zbog toplotnog talasa. Na snazi su i narandžasta upozorenja na grmljavinsko nevreme za skoro celu Hrvatsku. Izuzetak su kninska i dubrovačka regija za koje je narandžasto upozorenje objavljeno zbog toplotnog talasa.

DHMZ je izdao narandžasto upozorenje za grmljavinsko nevreme za srednji Jadran na potezu od Zadra do Splita te južna ostrva. Moguć je prolazno jak i olujni vetar, obilnija kiša i grad.

- Obavezno pratite vremenske izveštaje DHMZ-a o mogućim iznenadnim promenama vremena i upozorenjima vezanima uz jačinu vetra, opasnost od grmljavinskog nevremena i visinu temperatura, te skladno tome preduzmite mere samozaštite - navodi se u objavi Civilne zaštite.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja - stoji u upozorenju.