I KOMITE SPAJIĆU DRŽE STRANU: Izbacivanje Srba iz Vlade i paktiranje sa Milovim satelitima uzdrmalo mandatara Crne Gore

PONOVO se probudila narodna energija u Crnoj Gori. Građani su u sredu izašli na ulice u znak protesta protiv najave prekrajanja izborne volje od strane mandatara i jednog od lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića. Poručili su da se "izdaja ne prašta" i da koalicija "Za budućnost Crne Gore" mora biti deo buduće izvršne vlasti. Jedan od zahteva bio je i da predsednik Jakov Milatović oduzme mandat Spajiću ukoliko ne ispoštuje glas naroda.

I KOMITE SPAJIĆU DRŽE STRANU: Izbacivanje Srba iz Vlade i paktiranje sa Milovim satelitima uzdrmalo mandatara Crne Gore
Pokret Evropa sad

Sve je manje onih koji na društvenim mrežama brane mandatara, pa su organizaciju medijske garde preuzeli informativni portali i sajtovi bliski bivšem režimu Mila Đukanovića. Čak se najavljuje i podrška komita!

Funkcioner PES Andrej Milović, umesto da se zabrine zbog pada podrške partijskom saborcu Spajiću, ocenjuje da su protesti doživeli fijasko i da predstavnici ZBCG "nisu ekskluzivni zastupnici Srba u Crnoj Gori". S druge strane, mandatar se iz dana u dan suočava sa sve većim problemima u svojim redovima, što je na neki način potvrdio potpredsednik PES i šef države Milatović, kritikujući način na koji Spajić vodi pregovore o formiranju vlade i primećujući da su izostali jasni principi i struktura kako bi ona trebalo da izgleda.

- Čini se da se opet krenulo s kraja i da smo kao građani bili svedoci nepristojnog političkog potkusurivanja određenim resorima. Proces formiranja vlade treba da krene od onoga što je izborna volja građana i programa koje bi ta vlada trebalo da ostvari, i naravno strukture koja je optimalna kako bi se došlo do tih programa - kazao je Milatović ocenjujući da je trebalo na "programskim principima pozvati konstituente", misleći na koaliciju ZBCG, GP URA Dritana Abazovića...

Kritici Milatovića prethodila je optužba odbornice pljevljaskog PES Tamare Rosić, da on pokušava da razbije partiju. - Kao član OO Pljevlja već duže vreme i ja, ali i ostali članovi svedočimo pokušaju cepanja partije od strane potpredsednika PES i predsednika države Milatovića. Iako javnost već duže vreme naslućuje da se borba za prevlast i kohezija u partiji narušava zarad ličnih animoziteta i sujetnih pojedinaca, kap u prepunoj čaši je upravo delenje GO, uticaj na poslanike i urušavanje gradskih odbora, te nastojanje preuzimanja partije i podrška koaliciji ZBCG, a izostanak podrške partiji u kojoj je visoki funkcioner.

Kad je 41 veće od 50

O TOME zbog čega se preksinoć u Crnoj Gori opet "desio narod", odbornik koalicije "Za budućnost Podgorice" u Skupštini glavnog grada Stefan Vešović kaže da su ljudi sa liste DPS planirani da budu u Vladi, uključujući Socijaldemokrate Ivana Brajovića, Raška Konjevića, Damira Šehovića i manjine koje mogu da ucenjuju poput Mehmeta Zenke, Ervina Ibrahimovića, Sulje Mustafića, Adrijana Vuksanovića: - Matematika je egzaktna nauka a ona kaže sledeće: Prvi put postoji mogućnost da se bez DPS i njegovih satelita formira većina od 50 poslanika, koja je u mogućnosti da sprovede reforme izbornog zakonodavstva, izabere sudije i tužioce... Zašto neko to koči i zašto smatra da je 41 ili 44 veće od 50.

Trzavice u PES izbile su nakon što su članice glavnog odbora te stranke i poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović bile protiv Spajićevog plana da formira vladu sa dugogodišnjim saveznicima DPS, a bez koalicije ZBCG. Mandatar je ostao pri stavu da će vlast praviti sa Demokratama, SNP i strankama manjina. Međutim, nije računao otkazivanje podrške poslanika u svojim redovima, ali i i drugih stranaka sa liste PES.

Od Ostroga bi da prave džamiju

NAKON što su auto-kolone osvojile crnogorske drumove usledile su zastrašujuće poruke na vajber-grupama i drugim društvenim mrežama upućene Srbima u Crnoj Gori. - Pivljani i Veličani i Nikšićani su stradali 1944. Može vam se desiti isto. Vaši preci su ubijani sekirama po glavi, sad je došlo vreme da njihovi potomci stradaju. Sad će vaša deca biti živa zgažena. Kao nekada rušićemo vam spomenike i crkve a od Ostroga napravićemo džamiju! Odzvonilo je vreme pravoslavcima u Crnoj Gori. Sad ćemo da vas mlatimo kako poželimo.

Zato je krenuo u ofanzivu da traži nove glasove, pa je tako, kako se priča, čak "zakucao i na vrata" Socijaldemokrata (vernih saveznika DPS), ali, za sada, bez formalne ponude. Savez građana CIVIS (lista PES) saopštio je da nije problem izglasati vladu uz podršku najviše 44 poslanika, ali da ih Spajić mora ubediti da je obezbeđena podrška od 49 i više poslanika za reforme u pravosuđu, da bi ih smatrao "smislenim saveznicima". Stava su i da je potrebno "pokucati na adrese građanske provinijencije", pogotovo tamo gde, kako kažu, stanuju politike koje su ličnim zalaganjem, borbom za pravnu državu i hrabrošću javno demonstrirale principijelnost.

V.K.