Indija spasila svet od skupe nafte i recesije

Indija smatra da svet treba da joj zahvali što je kupila rusku naftu, a ne da je grdi. Ranije je bilo poziva u EU da se Indiji zabrani snabdevanje benzinom i dizelom ruske nafte. Kako je tačno Indija spasila svet od recesije?

Indija spasila svet od skupe nafte i recesije
Printskrin

Indija veruje da je to ono što spašava svetsko tržište nafte od visokih cena. Da nije počela da ga kupuje od Rusije, cene bi porasle na 150 dolara umesto današnjih 75 dolara po barelu. To je izjavio ministar energetike Indije.

"Svet je zahvalan Indiji što je kupila rusku naftu. Nije da ne žele da kupujemo rusku naftu. Ako počnemo da kupujemo više bliskoistočne nafte, cena nafte neće biti 75 ili 76 dolara, već 150 dolara", izjavio je indijski ministar za naftu i prirodni gas Hardeep Sing Puri za CNBC na marginama konferencije Nedelje energetike Indije u Goi.

Ranije je u EU, posebno u Poljskoj, bilo poziva da se ne kupuju indijski benzin i dizel od ruske nafte.

Pre zapadnih sankcija, Rusija uopšte nije snabdevala Indiju naftom. U proleće 2022. godine, zapravo, prošle su prve ozbiljne utakmice. Kao rezultat toga, 2022. godine, zalihe u Indiji povećane su 15 puta na 50,84 miliona tona nafte. Indija je platila Rusiji 31 milijardu dolara. U Indiji je 2023. isporučeno oko 70 miliona tona, što je 40 odsto više nego godinu dana ranije.

"Apsolutno se slažem sa indijskim ministrom. Da Indija nije preuzela sve te tomove, onda Rusija ne bi mogla da priloži neke tomove. To znači da bi Rusija smanjila proizvodnju i izvoz, a u svetu bi došlo do nestašice snabdevanja, a cene bi skočile. Proba za to je već bila u proleće 2022. godine, kada je cena barela skočila na 120 dolara. Tada su Sjedinjene Države zabranile snabdevanje ruskom naftom od 1. aprila, Evropljani još nisu uveli zabranu, ali su se evropske kompanije jednostavno plašile da je kupe. Šel je čak morao da objavi izvinjenje zbog kupovine pošiljke ruske nafte. Stari kupci su se plašili da uzmu naftu, a novi se još nisu pojavili. Ali onda se pojavila Indija i spasila sve. Počela je da kupuje količine koje su nekada odlazile u Sjedinjene Države i Evropu", kaže Igor Juškov, stručnjak na Finansijskom univerzitetu pod vladom Ruske Federacije i Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost.

Ako bi cene nafte otišle na 150 dolara po barelu i ostale na ovom nivou nekoliko meseci, svetska ekonomija bi pala u recesiju, a to niko ne želi, dodaje ekspert. Posle decembra 2022. konačno su se naselila nova tržišta za rusku naftu. Najveći kupci bili su Kina, Indija i Turska, kao i Brazil. Istovremeno, Indija zadržava status najvećeg kupca ruske nafte, koja se transportuje morem. Ako generalno uzmemo snabdevanje naftom iz Rusije ne samo morem, već i naftovodima, onda prvo mesto zauzima Kina.

Međutim, Indija je počela da kupuje velike količine ruske nafte ne iz ljubaznosti srca, već zato što je profitabilna.

"Do 2022. godine Indija je već izgradila profitabilan biznis – rafinerije na obali koje su prerađivale bliskoistočnu naftu, posebno iračku naftu, i izvozile je. I evo ruske nafte na popustu, a Indija je izabrala najbolju ponudu na tržištu. Počela je da kupuje našu naftu na popustu, da je preradi i izvozi, uključujući Evropu i Sjedinjene Države. Naime, indijski naftni proizvodi zauzeli su udeo Rusije na ovim tržištima. Evropljani sada kupuju više gotovih naftnih derivata, a obim domaće prerade u mnogim zemljama se smanjio zbog nedostatka ruske nafte. Zato što je postalo jeftinije kupiti gotovo gorivo. Za Indiju je njeno unosno poslovanje postalo superprofitabilno", rekao je Juškov.

Prosečna uvozna cena nafte iz Rusije bila je 74,5 dolara po barelu, što je u proseku oko 12 odsto manje od cene saudijske i iračke nafte. To je u avgustu 2023. godine prijavilo Ministarstvo za naftnu i gasnu industriju Indije.

"Indija direktno ima koristi od snabdevanja naftom iz Rusije. Prvo, deo sirovina se preproda. Već 2022. udeo energetskih resursa u ukupnom izvozu Indije iznosio je 22 odsto (izvoz je iznosio oko 98,5 milijardi dolara). Izvoz je povećan za skoro 75 odsto u odnosu na 2021. godinu i za 257 odsto u odnosu na 2020. godinu. Drugo, deo ruske nafte se koristi za zadovoljavanje domaćih potreba zemlje, na primer, za zadovoljavanje potreba automobilske industrije", rekao je Nikolaj Dudčenko, analitičar u Finam Fajnenšel Grupi.

"Udeo zaliha nafte Indiji u ruskom izvozu 2023. godine bio je oko 40 odsto, iako takvih zaliha uopšte nije bilo pre nego što su uvedene sankcije. Očekuje se da će Indija nastaviti da kupuje rusku naftu u budućnosti, što će imati koristi od popusta na cenu", rekao je Filip Muradjan, viši direktor za korporativni rejting u ekspertu RA.

Sa tako bliskom saradnjom na nafti, Rusija je počela da traži načine da proširi trgovinu sa Indijom na druge proizvode. Posebno, prošle godine Rusija je takođe postigla dogovor o snabdevanju Indije svinjetinom, ove godine su počele prve isporuke indijskih banana našoj zemlji, a na putu su i sporazumi o drugim plodovima - mangu, guavi i drugima.