INSTITUTI I ZA PRODAJU MAGLE: Pojedinim nevladinim organizacijama glavni adut za kredibilitet u javnosti daju zvučni nazivi

GOTOVO da nema dana a da se u nekom televizijskom studiju ne pojavi neki sagovornik, potpisan kao predstavnik instituta, foruma, saveta ili centra, komentarišući sve - od rata u Ukrajini, preko "Evroprajda", cena nafte ili životnih namirnica, popisa...

INSTITUTI I ZA PRODAJU MAGLE: Pojedinim nevladinim organizacijama glavni adut za kredibilitet u javnosti daju zvučni nazivi
Organizacije atraktivnog imena vode i iz dnevne sobe, Foto Ilustracija shutterstock

"Težinu" rečima mnogih ne daje ništa drugo do zvučnog imena institucije koju predstavljaju.

A zapravo, deo tih instituta i centara su, u stvari, nevladine organizacije, odnosno udruženja građana, osnovana sa deset potpisa u čijem radu aktivno učestvuje dvoje ili troje ljudi. Prema podacima Agencije za privredne registre, ukupno postoji 198 udruženja koja se zovu "institutima" i 3.408 njih koji se zovu "centrima". Dakle, ukupno 3.606! Nije mali ni broj foruma! Za razliku od njih, akreditovanih naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih instituta ima tek 67! To su institucije koje se zaista bave naučnim radom.

Da bi određena organizacija sadržala u svom imenu reč "institut" ili "centar" ne mora da ispunjava manje-više nikakve posebne uslove, osim onih propisanih Zakonom o udruženjima. Rigorozni uslovi propisani su jedino kada su u pitanju naučno-istraživačke organizacije (NIO).

Foto: Tanjug

Prema rečima dr Duška Blagojevića, predsednika Zajednica instituta Srbije, Odbor za akreditaciju NIO, shodno Zakonu o nauci, zahteva od instituta određeni broj istraživača u naučnom zvanju, prostor, opremu, naučni kredibilitet...

- Samo naučno-istraživačke organizacije, odnosno naučni instituti, imaju kredibilitet pred fondovima i relevantnim institucijama. To, međutim, ne sprečava nevladine organizacije, registrovane u APR-u kao udruženja građana, da konkurišu kao i ostala udruženja projektima za novac najrazličitijih sponzora. Bilo je u inostranstvu slučajeva da jedan jedini čovek na kućnoj adresi registruje udruženje koje nosi ime "institut", aplicira za fondove i dobije pare - kaže Blagojević.

Kako plastično opisuje, grupa građana može da se okupi i registruje bilo koji institut, npr. za proučavanje astroloških sudbina ili za prodaju magle. Ako privatni sponzor želi da finansira konzerviranje i prodaju magle, njegova je stvar gde će potrošiti novac.

Tako u izvesnom smislu termin "institut" može biti zloupotrebljen ne samo u očima građana, koji poklanjaju poverenje nečemu za šta misle da je naučna institucija, već i u očima potencijalnih finansijera, koji zbog imena određenoj organizaciji mogu pripisati značaj koji nema, pa samim tim i dati nemali novac.

POMPEZNO IME I KUĆNOG SAVETA

POD udruženjima i preduzetnicima koji u svom imenu sadrže reč "institut", u APR-u je registrovano bukvalno sve i svašta, uključujući i jednu stambenu zadrugu. Najveći broj instituta bavi se temama u vezi sa obrazovanjem, položajem i potrebama mladih, psihologijom, a ima i onih sa "pompeznim" nazivima - za međureligijski dijalog, za nacionalnu strategiju, ekonomiju znanja mladih, za procene potreba mladih ili za razvoj Srbije.

Novine Info/Mediji/E. V. N.

Pratite nas i putem android aplikacije  Preuzmi.