INTERNET SVEGA! Nokia i LG postaju partneri u 6G tehnologiji

Južnokorejski mobilni operater rekao je da će razvijati nove tehnologije zajedno sa finskim dobavljačem opreme, fokusirajući se na sledeću generaciju bežičnih tehnologija.

INTERNET SVEGA! Nokia i LG postaju partneri u 6G tehnologiji
Ilustracija

Danas je LG U+ objavio da je potpisao Memorandum o razumevanju (MoU) sa Nokijom sa kojom će kombinovati svoje napore u istraživanju i razvoju ka 5G naprednim tehnologijama i 6G.

Kao deo sporazuma, duo će raditi na širokom spektru tehnologija, sa ciljem da poboljša pokrivenost mobilne mreže i propusni opseg.

Nokia i LG U+ imaju dugu istoriju zajedničkog rada, već su to uradili za 4G i 5G mreže. LG U+ takođe trenutno koristi 5G mrežnu opremu kompanija Samsung, Huawei i Ericsson.

„Tehnološka saradnja između dve kompanije u 4G i 5G mrežnim tehnologijama biće unapređena u 5G Advanced i 6G“, rekao je Ahn Tae-ho, šef Nokia Korea. „Očekujemo da će saradnja pomoći u testiranju i razvoju buduće bežične mrežne tehnologije i da će na kraju ubrzati komercijalizaciju usluge”.

Prema izveštajima, kompanije će takođe sarađivati na Open RAN rešenjima, kao i tehnologijama za proizvodnju energije koje će se koristiti za napajanje bežičnih senzora.

Još jedna oblast interesovanja koja se direktno odnosi na 6G su rekonfigurabilne inteligentne površine (RIS), tehnologija koja je trenutno u razvoju koja bi omogućila programabilne strukture koje mogu menjati električna i magnetna svojstva svoje površine po želji, čime se dinamički kontroliše širenje elektromagnetnih talasa u celom okruženju. U suštini, ove površine mogu delovati kao inteligentno ogledalo, pomažući u preusmeravanju potrebnih radio talasa ka njihovoj meti.

Očekuje se da će RIS postati standardna tehnologija za 6G i, kao rezultat toga, LG U+ već neko vreme radi na ovoj tehnologiji, prvi put demonstrirajući kako radi u martu ove godine uz Nokijinu pomoć.

„Da bi se postigao nivo kvaliteta usluge koji može da zadovolji klijente, neophodno je nadograditi 5G mrežu, a istovremeno se temeljno pripremiti i za 6G mreže“, rekao je Kvon Džun Hjuk, šef mrežne jedinice kompanije LG U+.

Novine Info/Technocracy