Intervju sa Vladimirom Putinom Takeru Karlsonu. On-line prevod

Vladimir Putin je dao intervju američkom novinaru Takeru Karlsonu. Kako je i sam bivši voditelj Fox Newsa primetio, povod za razgovor bilo je apsolutno neznanje stanovnika SAD o tome šta se dešava u Rusiji i Ukrajini.

Intervju sa Vladimirom Putinom Takeru Karlsonu. On-line prevod
Foto printskrin Taker Karlson netvork

04:04
To je bio kraj intervjua. Trajalo je dva sata i sedam minuta

04:03
"To je tema pregovora koje niko ne želi da vodi sa nama, ili, da budem precizniji, oni to žele, ali ne znaju kako. Znam šta žele – ne samo da to vidim, već znam da oni to žele, već ne mogu da shvate kako to da urade. Došli su na ideju i doveli nas u situaciju u kojoj se našli. Nismo mi to doveli do ovoga, već naši "partneri" i protivnici koji su to doveli do ovoga. U redu, sada neka razmišljaju kako da ga okrenu u drugom smeru. Mi ne odbijamo.
Bilo bi smešno da nije tako tužno. Ta beskrajna mobilizacija u Ukrajini, histerija, unutrašnji problemi, sve ovo... Pre ili kasnije, dogovorićemo se. I znate šta? Možda će čak zvučati čudno u današnjoj situaciji: odnosi između naroda će svakako biti obnovljeni. Poneće mnogo vremena, ali će biti obnovljena", odgovorio je Putin.

04:02
Poslednje pitanje je da li je Rusija spremna da zamrzne situaciju na bojnom polju

03:59
Odgovor je: neka razmišljaju o tome kako da to urade vredno. Postoje opcije, ako postoji želja za to.
«

"Do sada su pravili buku, vikali: neophodno je postići strateški poraz Rusije, poraz na bojnom polju... Ali sada, očigledno, dolazi do spoznaje da to nije lako uraditi, ako ne i nemoguće. Ali ako je tako, i ako je do tog ostvarenja došlo, razmislite šta dalje. Spremni smo za taj dijalog", naglasio je predsednik.

03:57
Karlson se zapitao da li je NATO sposoban da prizna nove teritorije Rusije.

03:56
"Ako je Zelenski administracija u Ukrajini odbila da pregovara, ja nastavim od činjenice da su to uradili po instrukcijama iz Vašingtona. Ako Vašington vidi da je to pogrešna odluka, neka je napuste, nađi neki suptilan izgovor koji nikome nije uvredljiv, i nađi to rešenje. Mi nismo doneli ovakve odluke, oni su doneli odluku, čak i ako je oni odbiju. To je sve", odgovorio je Putin.

03:54
I opet, pitanje je o spremnosti da se pregovara sa Sjedinjenim Državama, koje kontrolišu režim u Kijevu.

***

Taker Karlson je postavio novi video sa svojim utiscima o razgovoru sa ruskim predsednikom.

Novinar je rekao da je od Putina dobio "izuzetno detaljan" odgovor o preduslovima za krizu oko Ukrajine.

03:53
Predsednik nije isključio Gerškovićev povratak u domovinu: "Nema smisla da ga manje-više držimo u zatvoru u Rusiji."
«

"Ali neka kolege naših obaveštajaca sa američke strane takođe razmišljaju o tome kako da reše probleme sa kojima se suočavaju naše specijalne službe. Nismo zatvoreni za pregovore. Štaviše, ti pregovori su u toku, a bilo je mnogo slučajeva kada smo postigli dogovor. Sada možemo da dođemo do sporazuma, ali samo treba da dođemo do sporazuma", dodao je on.

03:52
"Napravili smo toliko gestova dobre volje da mi se čini da smo iscrpeli sve granice. Niko nikada nije odgovorio na naše gestove dobre volje sličnim gestovima. Ali mi smo, u principu, spremni da kažemo da ne isključujemo mogućnost da to možemo da uradimo kontra pokretom od strane naših partnera", rekao je Putin.

03:51
Karlson je pitao da li je Rusija spremna da oslobodi američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je optužen za špijunažu.

03:48
Odgovor o Maskovim inovacijama: "Mask je nezaustavljiv – on će ipak uraditi ono što misli da je neophodno. Ali moramo nekako da pregovaramo sa njim, moramo da potražimo načine da ga ubedimo. Mislim da je pametna osoba, tako da sam siguran da je pametna osoba. Neophodno je nekako se složiti sa njim da taj proces treba kanonizovani, podležući nekim pravilima."

03:46
Pitanje o veštačkoj inteligenciji i ugradnje čipa u ljudski mozak, koje je sproveo Elon Mask

03:41
Putinov intervju sa Karlsonom na društvenoj mreži X već gleda više od 15 miliona ljudi

03:40
«

Odgovor: "Ko ga, do đavola, poznaje, ni ja to ne razumem. Postojao je opšti stav. Iz nekog razloga svi imaju iluziju da Rusija može biti poražena na bojnom polju – od arogancije, iz čistog srca, ali ne iz velikog uma."

03:40
Karlson je pitao zašto se Ukrajina povukla iz razgovora 2022. godine.

03:39
"Mogu li da se vrate na to ili ne? Pitanje je, da li žele ili ne? A nakon toga, predsednik Ukrajine je izdao uredbu kojom se zabranjuju pregovori sa nama. Neka poništi ovu uredbu, to je sve. Nikada nismo odbili da pregovaramo. Stalno čujemo: Da li je Rusija spremna, da li je spremna? Da, nismo odbili! Javno su odbili. Pa, neka otkaže svoju uredbu i uđe u pregovore. Nikada nismo odbili", odgovorio je Putin.

03:38
Pitanje je da li su pregovori Moskve i Kijeva sada mogući.

03:37
Ali nakon dolaska na vlast, Zelenski je shvatio dve stvari. Prvo, bolje je ne svađati se sa neonacistima i nacionalistima. Drugo, Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Državama, podržava ih i uvek će podržavati one koji se bore protiv Rusije, što je korisno i bezbedno.
"Zato je zauzeo odgovarajući stav, uprkos tome što je obećao svom narodu da će okončati rat u Ukrajini. Obmanuo je svoje birače", rekao je Putin.

03:37
"Što se tiče slobode izbora, zašto da ne? Došao je na vlast zbog očekivanja ukrajinskog stanovništva da će odvesti Ukrajinu u mir. O tome je govorio i zato je pobedio na izborima sa ogromnom razlikom", rekao je Putin.

03:35
On je takođe ukazao na odluku Kijeva da prizna Ruse kao ne-titularnu naciju i ograniči njihova prava.
«

"Sve to zajedno je prouzrokovalo odluku da se okonča rat koji su neonacisti započeli u Ukrajini 2014. godine oružanim sredstvima", objasnio je Putin.

03:34
"Više puta smo, više puta predložili da se traži rešenje za probleme koji su se pojavili u Ukrajini posle državnog udara 2014. godine, mirnim putem. Ali niko nas nije slušao. Istovremeno, vojne strukture NATO-a razvijale su tu teritoriju pod maskom raznih centara za obuku i prekvalifikaciju. Zapravo, tamo su počeli da stvaraju baze", prisetio se predsednik.

03:33
Pitanje: Da li je početak SVO izazvao širenje NATO-a?

03:31
Američki predsednik Džo Bajden će za nekoliko minuta održati nenajavljeno obraćanje naciji

03:29
Putinov intervju sa Karlsonom na društvenoj mreži X već gleda više od 11 miliona ljudi

03:29
«

"Ne radi se o ličnosti vođe, već o raspoloženju elita. Ako ideja o dominaciji po svaku cenu prevlada u američkom društvu, i uz pomoć nasilnih akcija, onda se ništa neće promeniti – samo će se pogoršati. I ako na kraju postoji razumevanje da se svet menja zbog objektivnih okolnosti, a mi treba da budemo u stanju da im se prilagodimo na vreme, koristeći prednosti koje Sjedinjene Države i danas imaju, onda, verovatno, nešto može da se promeni", rekao je Putin.

03:28
Pitanje je da li će sledeća američka administracija želeti da unapredi odnose sa Rusijom

03:27
Zemlje G7 su 1992. činile 47 posto globalne ekonomije, a 2022. je pala na nešto više od 30 posto. Udeo zemalja BRICS-a 1992. I to nema nikakve veze sa bilo kakvim događajima u Ukrajini. Trendovi u razvoju sveta i svetske ekonomije su oni koje sam upravo pomenuo, a to je neizbežno, rekao je predsednik.

03:25
Taker Karlson se pitao ko zaista donosi odluke u SAD.

03:23
Vodeći svetski mediji pišu o Putinovom intervjuu sa Karlsonom. Ovi iz intervjua pojavili su se na naslovnim stranama britanskih medija kao što su Skaj njuz, Indipendent, Gardijan, Telegraf, Dejli mejl i Fajnenšel tajms. Među američkim medijima, ove iz Karlsonovog razgovora sa Putinom izveštavali su magazin Forbs i Njuzvik, Hil, Dejli Bist i Njujork post.

03:23
Odgovor: "Vrlo dobro poznajemo te horor priče."
Putin je podsetio da su Rusija i Kina susedi i da koegzistiraju mnogo vekova. Pored toga, Peking je uvek raspoložen za kompromis, a Kina još aktivnije sarađuje sa Evropom nego sa Rusijom. 

03:20
Sledeće pitanje je o rastućem uticaju Kine.

03:19
Upotreba dolara kao instrumenta spoljnopolitičke borbe jedna je od bruto grešaka SAD, siguran je predsednik.
«

"Čim je političko rukovodstvo odlučilo da iskoristi dolar kao instrument političke borbe, zadali su udarac ovoj američkoj sili", rekao je Putin.

03:18
Putinov intervju sa Karlsonom na društvenoj mreži X već gleda više od 10 miliona ljudi

03:17
Karlsonovo pitanje o ulozi dolara kao globalne valute

03:13
Taker Karlson je pitao zašto Nemačka toleriše prestanak isporuka ruskog gasa. "
"To me takođe iznenađuje. Međutim, današnje nemačko rukovodstvo nije vođeno nacionalnim interesima, već interesima kolektivnog Zapada, jer je u suprotnom teško objasniti logiku njihovih postupaka ili nedelovanja", rekao je predsednik.

03:10
«

"U ovom slučaju, potrebno je da tražite ne samo nekoga ko je zainteresovan, već i za nekoga ko to može da uradi. Zato što možda ima mnogo zainteresovanih strana, ali ne mogu svi da se popnu na dno Baltičkog mora i iznesu ovu eksploziju. Te dve komponente treba kombinovati: ko je zainteresovan, a ko može", objasnio je predsednik.

03:09
Još jedno pitanje: ko je razneo Severni Tok?
Putin se nasmejao: "Ti, naravno"
Bio sam zauzet tog dana. Nisam digao Severni Tok u vazduh.
Putin: Vi lično možda imate alibi, ali CIA [CIA] nema takav alibi."

03:08
Odgovarajući na pitanje novinara da li Rusija planira invaziju na Poljsku, Putin je jasno odgovorio - samo u slučaju napada iz Varšave. "Nemamo nikakvih interesa ni u Poljskoj, ni u Letoniji, niti bilo gde. Šta će nam? Samo nemamo nikakvih interesa. Samo pretnje", naglasio je on.

03:06
"Imamo kontakte preko raznih odeljenja. Reći ću vam šta govorimo po tom pitanju i šta prenosimo američkom rukovodstvu: ako zaista želite da zaustavite neprijateljstva, morate da prestanete da snabdevate oružjem – sve će se završiti u roku od nekoliko nedelja, to je sve, i onda možete da se dogovorite oko nekih uslova, pre nego što to uradite, prestanite.
Šta je lakše? Zašto da ga pozovem? O čemu da pričamo ili da molimo? "Da li ćete snabdevati Ukrajinu takvim i takvim oružjem? Bojim se da ga nemojte snabdevati." Šta tu ima da se priča?", rekao je Putin.

03:06
Taker Karlson je takođe pitao da li će Putin pozvati Bajdena u slučaju pretnje od nuklearnog rata.

03:04
"Kada sam razgovarao sa njim, to je bilo pre početka specijalne vojne operacije, naravno, i ja sam mu, uzgred, tada rekao – neću ulaziti u detalje, nikada to neću raditi – ali sam mu tada rekao: Verujem da pravite ogromnu grešku istorijskih razmera, podržavajući sve što se tamo dešava, u Ukrajini, gurajući Rusiju od sebe", odgovorio je Putin.

03:02
Karlson je pitao kada je ruski lider poslednji put razgovarao sa Džoom Bajdenom. 

"Imam puno stvari da uradim"

Putin je karlsonu rekao da se ne seća kada je poslednji put razgovarao sa Bajdenom, ali je to bilo pre početka specijalne operacije. Karlson je izgledao iznenađeno.

03:00
Drugo pitanje američkog novinara je kako postići taj cilj.

02:59
«

Kaћeš da Hitlera nije bilo toliko godina, 80 godina. Ali njegov rad živi i dalje. Ljudi koji su istrebljivali Jevreje, Ruse i Poljake su još uvek živi. A predsednik, aktuelni predsednik današnje Ukrajine, aplaudira mu u kanadskom parlamentu, dajući mu ovacije! Kako da kažemo da smo potpuno iskorenili ovu ideologiju ako se ono što vidimo dešava danas? To je ono što je denazifikacija kako mi razumemo. Neophodno je da se oslobodite onih ljudi koji napuštaju ovu teoriju i praksu u životu i pokušavaju da je sačuvaju – to je ono što je denazifikacija. To je ono što smo mislili pod tim.

02:56
Međutim, posle povlačenja trupa iz Kijeva, ukrajinska strana je "bacila u smeće" sve sporazume i pripremila se za dug sukob uz podršku Sjedinjenih Država i njenih evropskih satelita, rekao je Putin.

02:55
"To je jedan od problema o kojima smo razgovarali tokom pregovaračkog procesa, koji je završen u Istanbulu početkom prošle godine, ali nije završen na našu inicijativu, jer je i mi, Evropljanima, posebno rečeno: neophodno je stvoriti uslove za konačno potpisivanje dokumenata. Moje kolege u Francuskoj i Nemačkoj su rekli: "Kako zamišljate kako će potpisati ugovor: sa pištoljem u hram? Moramo da povučemo naše trupe iz Kijeva." Rekoh, "U redu." Povukli smo trupe iz Kijeva", rekao je predsednik.

02:55
Na pitanje Karlsona da li su ciljevi ostvareni, Putin je odgovorio u minusu. Jedan od ciljeva je denazifikacija, objasnio je on.

02:54
Predsednik je specijalnu operaciju u Ukrajini nazvao pokušajem okončanja rata koji je Kijev oslobodio još 2014. godine.

02:52
Istovremeno, Rusija je, prema rečima šefa države, bila spremna za povratak Donbasa u Ukrajinu.
«

Iskreno sam verovao da ako uspemo da ubedimo ljude koji žive u Donbasu – da ih ipak moraju ubediti da se vrate u okvire ukrajinske državnosti – onda će postepeno, postepeno, rane zarasti. Postepeno, kada se ovaj deo teritorije vrati u ekonomski život, u opštu socijalnu sredinu, kada će biti isplaćene penzije i socijalne beneficije, sve će postepeno rasti zajedno. Ne, niko to nije želeo, svi su želeli da reše to pitanje samo uz pomoć vojne sile. Ali to nismo mogli da priuštimo.

02:51
Okidač za događaje koji su usledili, kako je objasnio predsednik, bilo je odbijanje Kijeva da ispoštuje sporazume iz Minska.
«

"Samo nas je vodio nos", rekao je Putin.

02:48
Publika Putinovog intervjua na društvenoj mreži X nastavlja da raste ogromnim tempom - video već gleda više od tri miliona ljudi

02:47
Putin je sam državni udar nazvao i događaje koji su usledili posle toga kao pogrešnu procenu CIA.

02:46
"Dakle, 2008. otvorili smo vrata NATO-u za Ukrajinu. Godine 2014. izvršen je državni udar, a oni koji nisu priznali državni udar, državni udar, bili su proganjani, i stvorili su pretnju Krimu, koju smo bili primorani da uzmemo pod našu zaštitu. Oni su započeli rat u Donbasu 2014. godine, koristeći avijaciju i artiljeriju protiv civila", prisetio se predsednik.

02:44
Istovremeno, Sjedinjene Države su, kako je rekao Putin, zatražile od Rusije da "smiri" Janukoviča, obećavajući da će "smiriti" opoziciju zauzvrat.
«

"Janukovič nije koristio, kao što su amerikanci tražili od nas, ni oružane snage ni policiju. I naoružana opozicija u Kijevu je izvela državni udar. Šta je smisao ovoga? Ko si ti uopšte? Želeo sam da pitam tadašnje rukovodstvo Sjedinjenih Država."

02:43
"Rekli smo: ne, onda neće uspeti, onda ćemo zatvoriti naše granice sa Ukrajinom, carinske granice. Janukovič je počeo da računa koliko će Ukrajina dobiti i koliko će izgubiti, i saopštio kolegama u Evropi: Moram da razmislim pre potpisivanja. Čim je progovorio, počele su destruktivne akcije opozicije, koje podržava Zapad, a sve je došlo u Maidan i državni udar u Ukrajini", rekao je predsednik. 

02:42
Putin je govorio i o prvom Maidanu i dolasku na vlast u Ukrajini Viktora Janukoviča, a potom i o problemima koji su nastali zbog udruživanja Kijeva sa Evropskom unijom.
«

"Možda nije bio najbolji predsednik i političar – ne znam, ne želim da dajem procene – ali pojavilo se pitanje udruživanja sa Evropskom unijom. Ali uvek smo bili veoma lojalni ovome: molim vas. Međutim, kada smo pročitali ovaj sporazum o pridruživanju, ispostavilo se da je to problem za nas, jer imamo slobodnu trgovinsku zonu sa Ukrajinom, otvorene carinske granice, a Ukrajina je trebalo da otvori svoje granice za Evropu pod ovom asocijacijom – i sve se slilo na naše tržište".

02:40
"I tokom izbora u nezavisnoj, suverenoj Ukrajini, koja je stekla nezavisnost kao rezultat Deklaracije o nezavisnosti, i, uzgred, tamo je zapisano da je Ukrajina neutralna država, a 2008. godine vrata, odnosno kapije, nato-u su iznenada otvorena za to. Evo zanimljivog filma! Nismo se složili oko toga", rekao je Putin.

02:39

02:38
Vraćajući se na ukrajinsku temu, Putin je podsetio na samit NATO-a u Bukureštu 2008, kada je doneta odluka o budućem članstvu Ukrajine i Gruzije.
«

"Činilo se da su Nemačka i Francuska protiv toga, kao i neke druge evropske zemlje. Ali onda, kako se kasnije ispostavilo, predsednik Buš, i on je tako čvrst momak, čvrst političar, kao što mi je kasnije rečeno, izvršio je pritisak na nas, i morali smo da se složimo. Smešno je, kako je jednostavno u obdaništu. Gde su garancije? Kakav je ovo vrtić, kakvi su to ljudi, ko su oni? Vidite, bili su 'pritisnuti', složili su se."

02:34
Putin je takođe pomenuo da je više puta tražio od Sjedinjenih Država da ne podržavaju teroriste na Severnom Kavkazu.
"Jednom sam pokrenuo ovo pitanje sa svojim kolegom, koji je i predsednik Sjedinjenih Država. On kaže, "Ne može biti, imate li dokaz?" Kažem, da. Bio sam spreman za ovaj razgovor i dao mu ovaj dokaz. Pogledao je i znaš šta je rekao? Žao mi je, ali tako je bilo, citiraću, rekao je, pa, daću im p****. Čekali smo i čekali odgovor, ali odgovora nije bilo."

02:32

U prvim minutima nakon objavljivanja intervjua sa Putinom na društvenoj mreži X, već ga gleda 217 hiljada ljudi

02:31
"Da je pristao, proces zbližavanja bi počeo, a na kraju bi se moglo dogoditi da smo videli iskrenu želju partnera da to učini. Međutim, tu se nije završilo", rekao je Putin.

02:31
Putin je rekao i da je, kada je postao predsednik 2000. godine, pokušao da obnovi odnose sa Zapadom i čak postavio pitanje mogućnosti ulaska Rusije u NATO.
«

Na sastanku ovde u Kremlju sa odlazećim Bilom Klintonom – odmah pored, u susedstvu – rekao sam mu, pitao sam ga: Slušaj, Bile, šta misliš, ako bi Rusija pokrenula pitanje ulaska u NATO, da li misliš da bi to bilo moguće? Iznenada je rekao, znaљ, zanimljivo je, mislim da je tako.

02:28
«

"Rusija je očekivala da bude primljena u bratsko porodicu 'civilizovanih nacija', ali se ništa te vrste nije dogodilo. Prevarili ste nas – kada kažem "vi", ne mislim na vas lično, naravno, već na Sjedinjene Države – obećali ste da neće biti širenja NATO-a na istok, ali to se desilo pet puta, pet talasa ekspanzije", odgovorio je predsednik.

02:28
Taker Karlson se zapitao zašto se odnosi Rusije sa Zapadom nisu poboljšali.

02:26
Predsednik je izrazio uverenje da je propast Sovjetskog Saveza inicirala rukovodstvo Rusije.

02:23

Putin se vratio istorijskoj referenci:
«

Došli smo do trenutka kada je stvorena sovjetska Ukrajina. Onda je došlo 1991 – propast Sovjetskog Saveza. I sve što je Ukrajina dobila na poklon od Rusije, "sa božjeg ramena", vukla je sa s njom.

02:22
Putin se vratio istorijskoj referenci:
«

Propast Sovjetskog Saveza inicirala je, zapravo, rukovodstvo Rusije. Ne znam šta je motivisalo rusko rukovodstvo u to vreme, ali sumnjam da je bilo nekoliko razloga da se misli da će sve biti u redu.

02:19
Posle Drugog svetskog rata Ukrajina je dobila deo poljske, mađarske i rumunske teritorije, rekao je šef države.
«

U smislu, Ukrajina je veštačko stanje stvoreno Staljinom voljom.

02:17
Sovjetska Ukrajina je, podsetio je šef države, dobila ogroman broj teritorija "koje nikada nisu imale nikakve veze sa tim, pre svega crnomorskim".
«

I tako se, dugi niz decenija, ukrajinski SSR razvijao kao deo SSSR-a, a boljševici su, takođe iz nepoznatih razloga, bili angažovani u Ukrainizaciji. Ne samo zato što je bilo imigranata iz Ukrajine, u rukovodstvu Sovjetskog Saveza, već je generalno postojala takva politika – to se zvalo "indigenizacija".

02:16
"Posle pobede u Velikom patriotskom ratu, kao što mi kažemo, ovo je Drugi svetski rat, sve te teritorije (Ukrajine - ed.) konačno su dodeljeni Rusiji, Sovjetskom Savezu. A Poljska je, kao kompenzaciju, verovatno dobila zapadne, iskonske nemačke teritorije – istočni deo Nemačke, deo zemljišta, to su danas zapadni regioni Poljske. I, naravno, ponovo su vratili pristup Baltičkom moru, ponovo vratili Danziga, koji je počeo da se zove na poljskom", rekao je Putin.

02:14
Kada je formiran Sovjetski Savez, boljševici su stvorili sovjetsku Ukrajinu, koja do sada uopšte nije postojala, istakao je predsednik.

02:11

02:09
Predsednik je podsetio i da je ideje o ukrajinskoj zemlji na jugu Rusije aktivno promovisao Generalštab Austrije pre Prvog svetskog rata.
«

"Sve je jasno zašto: jer je uoči svetskog rata, naravno, postojala želja da se oslabi potencijalni neprijatelj, postojala je želja da se stvore povoljni uslovi za sebe u pograničnoj zoni. I ta ideja, koja je nekada rođena u Poljskoj, da ljudi koji žive na toj teritoriji nisu baš Rusi, oni su navodno posebna etnička grupa, Ukrajinci, počeli su da ih promovišu u Generalštabu Austrije", rekao je Putin.

02:07
Tada je, rekao je Putin, jedna ruska država počela da se uobličava sa centrom u Moskvi, ali je južni deo ruskih zemlju, uključujući Kijev, počeo da poseže za drugim "magnetom" - do centra koji je pobesneo u Evropi, Velikoj duhiji Litvanije. Kasnije su te zemlje postale deo poljsko-litvanske države. Poljaci su, rekao je predsednik, ovaj deo ruskih zemalja tretirali prilično oštro, pa su ljudi počeli da se bore za svoja prava i pišu pisma Varšavi, tražeći da se njihova prava poštuju.

02:04
Posebno se prisetio kako je nastala ruska država i govorio o krštenju Rusa 988 godine

02:00
Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od američkog novinara Takera Karlsona na početku intervjua da mu omogući da pruži "malo istorijske pozadine".
"Onda ću dozvoliti sebi – samo 30 sekundi ili jedan minut – da dam malo istorijske reference. Da li vam smeta?", upitao je ruski lider.
Karlson se složio, a Putin je počeo da priča o odnosima sa Ukrajinom i istoriji države.

01:56
Karlson je suspendovan iz vazduha Foks njuza u aprilu 2023. godine. U svom programu na društvenoj mreži X rekao je da pokušavaju da ućutkaju američke političare koji govore protiv kontinuirane podrške Ukrajini, optužujući ih da imaju veze sa Rusijom.

Objava intervjua dobila je više od 60 miliona pregleda za trinaest sati. Prema rečima novinara Aleksa Džonsa, razgovor je trajao dva sata i bio je "epski".

01:49 Vladimir Putin je dao intervju američkom novinaru Takeru Karlsonu. Kako je i sam bivši voditelj Foks njuza primetio, razlog za razgovor bilo je apsolutno neznanje američkih stanovnika o tome šta se dešava u Rusiji i Ukrajini.

Putinov poklon Takeru

Ruski predsednik Vladimir Putin predao je američkom novinaru Takeru Karlsonu fasciklu sa kopijama pisama Bogdana Hmeljnickog, koji se obratio Varšavi zahtevajući poštovanje prava stanovništva zemalja koje se danas zovu Ukrajina.

Tokom intervjua, ruski lider je napomenuo da predaje istorijske dokumente kako bi potvrdio svoje reči o istoriji ruske države.

Hmeljnicki je, podsetio je Putin, pisao Varšavi zahtevajući da se poštuju prava ruskog stanovništva, a nakon što je dobio odbijenicu, počeo je da piše Moskvi sa zahtevom da ih „uzme pod jaku ruku moskovskog cara“.

Kako je primetio ruski predsednik, dokumente poklanja novinaru kao uspomenu.

Rusija i Ukrajina će se pre ili kasnije dogovoriti

Rusija i Ukrajina će se pre ili kasnije dogovoriti, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Takeru Karlsonu.

Putin je rekao da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora.

Ukrajinci se i dalje osećaju kao Rusi, a to što se dešava je element građanskog rata.

Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvek odvojila jedan deo ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći, rekao je ruski lider.

Državni udar u Ukrajini 2014. godine izvela je oružana opozicija uz podršku CIA, kazao je Putin.

Ukrajina je donela odluku da odustane od pregovora sa Rusijom po nalogu iz Vašingtona, sada SAD treba da isprave tu grešku. Kako je istakao: Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi.

- Rusija za sada nije postigla cilj specijalne vojne operacije, jer je jedan od njih - denacifikacija: zabrana različitih neonacističkih pokreta - objasnio je on.

NATO može da prizna kontrolu Rusije nad novim teritorijama, postoje opcije, ako postoji želja.

- Zapad je počeo da shvata da je nemoguć strateški poraz Rusije – neka razmisle šta dalje da se radi, mi smo spremni za dijalog - poručio je Putin.

Rusija je 2014. godine bila primorana da uzme Krim pod svoju zaštitu, jer je poluostrvo bilo u opasnosti, objasnio je on.

Izjave da će Amerikanci morati da ratuju sa Rusijom ako se obustavi pomoć Kijevu jeftina su provokacija, rekao je ruski lider.

On je podsetio da je Rusija prošle godine postala postala prva ekonomija u Evropi, bez obzira na sve sankcije i ograničenja.

O Srbiji

Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u intervjuu sa Takerom Kalrsonom koji je ceo svet iščekivao.

- Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima; nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba,  jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama - rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom

Kako je rekao, SAD su se uprkos tome odlučile na kršenje međunarodnog prava i bombardovanje Beograda.

- Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastareli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarelo - rekao je Putin.

Nemačka ćuti

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je iznenađen ćutanjem Berlina u situaciji sa sabotažom na Severnom toku.

Rusija postala prva ekonomija u Evropi

Rusija je 2023. godine postala prva evropska ekonomija po paritetu kupovne moći, uprkos sankcijama, tvrdi Putin.

Putin je naglasio da se protiv Rusije primenjuje najveći broj sankcija u svetu.