Iran je razvio novu bespilotnu verziju stelt lovca Qaher-313

Teheran će, pošto je napravio impresivan napredak na polju raketa i UAV-a, predstaviti svoja dostignuća na polju velikih aviona.

Iran je razvio novu bespilotnu verziju stelt lovca Qaher-313
Foto: Printscreen

Odbrambena industrija Irana namerava da demonstrira značajan skok pokazujući uskoro svoj novi proizvod - bespilotnu verziju stelt lovca Qaher-313

- zabeleženo u lokalnom UAC-u.

Navodno, ovaj UAV je u završnoj fazi razvoja i biće predstavljen narednih meseci.

Ranije je iranska odbrambena industrija bila angažovana na popravci i modernizaciji aviona zapadne i sovjetske proizvodnje poreklom. S obzirom da je povećala svoje nadležnosti u avionima i izgradnji motora, sada namerava da se prebaci na proizvodnju borbenih aviona, kako ljudskih tako i bespilotnih letelica.

Prvi proizvod u tom pogledu bio je avion Qaher-313. Informacije o njegovom razvoju objavljene su 2013. U 2017. godini bilo je planirano da počnu letački testovi, ali više izveštaja na ovu temu nije objavljeno. Lokalni UAC je u februaru 2023. najavio tehnološku zrelost projekta, nameru da se letelica obradi u bespilotnu letelicu i počne sa isporukama do sredine 2024. godine.

Prema iranskoj strani, Qaher-313 ima veoma slabu vidljivost radara i sposoban je da leti na malim visinama. Može da nosi ili dve bombe teške tonu ili navođene rakete, na primer 6 PL-12. Prema zapadnim posmatračima, unapređene verzije General Electric J85 turbojet motora mogu da se koriste kao elektrana.