ISTE CENE ZA CELU EVROPU: Protest na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Parizu

Nezadovoljstvo protiv nemogućih uslova života i rada ispoljili su učesnici pariskog Sajma poljoprvrede.

ISTE CENE ZA CELU EVROPU: Protest na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Parizu
Foto: Tanjug

Protestovali su proizvođači mleka iz cele Evrope. Učinili su to u trenutku ministarskog zasedanja u Briselu, ističući da je to jedinstvena prilika da se čuje njihov glas i da se pokaže koliko je hitno da se reaguje. Njihove demonstracije su, kažu, bile povezane sa protestima koji su se tokom dana održavali u Briselu.

Proizvođači mleka ističu da žele ujednačene evropske cene, da ne bi bili konkurentni s kolegama širom kontinenta. Naprotiv, namera im je da budu solidarni. U Parizu su u glavnoj hali Sajma protestovali predstavnici iz Francuske, ali i petnaestak drugih evropskih zemalja.

- Svi imamo iste probleme – poručili su štrajkači.

Traže da budu bolje plaćeni, da mogu da pokriju troškove proizvodnje, ali i da zarade, bar na nivou dve minimalne zakonom zagarantovane plate. A uslov za to su istovetne evropske cene. Neće sitne i lokalne mere. Protest je simbolično održan ispred štandova EU i francuskog ministarstva poljoprivrede.

Drugi razlog za bunt je zahvet za boljom raspodelom bogatstva i vrednosti sa industrijalcima i distributivnim lancima. U protivnom, uzgajivači ističu da neće imati ko da hrani građane.

- Potrebni smo vam – poručivali su juče iz Pariza.

Najavljeno je da će predstavnici zemljoradnika u utorak biti primljeni u ministarstvu finansija, da bi razgovarali o ravnopravnim evropskim cenama. Sve bi to, na kraju, mogao da plati potrošač. Jer, na meti su se tako našli jeftiniji uvozni proizvodi. Ekonomski stručnjaci ističu da bi uranilovkom u cenama moglo da dođe i do deregulacije tržišta. Naglašava se i da nisu isti uslovi i troškovi proizvodnje u Porgugaliji i Nemačkoj, na planini ili u ravnici.

Podršku velikog broja poljoprivrednika na Sajmu u Parizu je u ponedeljak dobio predsednik krajnje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Žordan Bardela koji već dva dana obilazi štandove, uz mnogo zahteva za slefije. Za razliku od njega, predsednik Emanuel Makron, koji je ovde bio u subotu, dočekan je salvama zvižduka i negodovanja.

- Moraju da se zapitaju zašto je veliki broj Francuza danas ljut – poručio je na račun vlasti Bardela, šef stranke koja drastično vodi u sondažama pred evropske izbore.

Pariski sajam poljoprivrede je jedno od najvažnijih mesta susreta političara s javnošću. Svi predsednici prošli su u istoriji kroz ove hale. U utorak će ovde biti premijer Gabrijel Atal.

Goran Čvorović